Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WTO: Koronakriisi leikkaa maailman taloutta rajusti tänä vuonna

Koronakriisi leikkaa jopa kolmanneksen maailman kaupasta tänä vuonna, arvioi Maailman kauppajärjestö WTO keskiviikkona. Järjestön mukaan pakkasen puolelle painutaan 13–32 prosenttia.

– Tulossa voi olla koko elinaikamme syvin talouslama tai laskusuhdanne, sanoi WTO:n johtaja Roberto Azevedo.

WTO muistutti raportissaan, että talous oli jo valmiiksi laskussa viime vuonna ennen koronaviruspandemiaa. Maailmankauppaa olivat häirinneet kauppakiistat ja brexitin kylvämä epävarmuus.

– Kaupan ja tuotannon väistämättömällä hiipumisella tulee olemaan kipeitä seurauksia kotitalouksille ja yrityksille. Tämä huonontaa tilannetta entisestään, koska virus tuo muutenkin mukanaan inhimillistä kärsimystä, synkisteli Azevedo.

WTO:n mukaan vertailu vuosien 2008–2009 finanssikriisiin ontuu.

– Viruksen leviämisen estämiseksi käyttöön otetut rajoitukset tarkoittavat sitä, että vaikutukset työvoiman tarjontaan, kuljetuksiin ja matkustamiseen ovat sellaisia, joita ei finanssikriisin aikaan ollut, WTO:n raportissa sanottiin.

– Kokonaisia talouden sektoreita kuten hotellit, ravintolat, ei-välttämättömät vähittäiskaupat ja turismi on suljettu, WTO muistutti.