Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump: Yhdysvallat edellä aikataulusta koronaviruksen hidastamisessa – ennusteissa kuolinluvut näyttävät laskevan

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on jälleen arvioinut optimistisessa hengessä maansa toimia koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Päivittäisessä lehdistötilaisuudessa Trump sanoi, että uskoo maan olevan aikataulusta edellä viruksen hidastamisessa.

– En haluaisi sanoa sitä ääneen, koska voi käydä niin, että yhtäkkiä asioita ei tapahdukaan. Mutta uskoakseni saavutamme tavoitteen enemminkin aiemmin kuin myöhemmin, Trump muotoili uutiskanava CNN:n mukaan

Presidentti kertoi toivovansa, että eristystoimet ja liikkumisrajoitukset voitaisiin purkaa koko maassa kerralla. Todennäköisempää kuitenkin on, että avaaminen tapahtuu alueittain tartuntatilanteen salliessa.

Guardianin mukaan Trump ei kysyttäessä halunnut täsmentää arviotaan siitä, milloin rajoituksia on mahdollista purkaa.

Tartuntatautiasiantuntijat ovat varoittaneet, että tästä viikosta on tulossa etenkin kuolinlukujen osalta Yhdysvalloissa hyvin synkkä.

Jälleen korkein päiväluku

Myöhään keskiviikkona paikallista aikaa kerrottiin, että ainakin 1 973 ihmistä on kuollut päivän aikana koronaviruksen seurauksena. Luku perustuu Johns Hopkins -yliopiston seurantaan. Se on korkein päiväluku sitten epidemian alkamisen. Tiistaina kerrottiin uutistoimisto AFP:n mukaan 1 939 kuolemasta.

Yhteensä kuolleita on Yhdysvalloissa jo lähes 14 700. Tätä suuremman määrän koronaviruskuolemia ovat rekisteröineet vain Italia, jossa kuolleita on lähes 17 700, sekä Espanja, jossa kuolleita on yliopiston seurannan mukaan lähes 14 800.

Maailmanlaajuisesti koronavirus on vaatinut ainakin 88 400 ihmisen hengen.

Noin 330 miljoonan asukkaan Yhdysvalloissa on vahvistettu jo yli 430 000 koronavirustartuntaa, kertoo yliopisto. Pelkästään keskiviikkona on todettu ainakin yli 24 300 uutta tartuntaa.

Eristäytyminen tehoaa

Vaikka kuolinluvut ovat Yhdysvalloissa viime päivinä nopeasti nousseet, ennusteet lupaavat nyt käännettä parempaan, presidentin hallinnon virustorjunnasta vastaavan ryhmän johtaja Deborah Birx sanoi medialle keskiviikkona.

Birxin mukaan muutos kuolinlukuihin liittyvissä ennusteissa johtuu amerikkalaisten käytöksestä: ohjeita eristäytymisestä on noudatettu. Hänen mukaansa muutos on merkittävä.

– Meille pitkään tieteen parissa toimineille on ollut erityisen huomionarvoista se, miten suuri merkitys on käyttäytymisen muuttamisella, Birx sanoi CNN:n mukaan.

Uutiskanavan mukaan ennusteet kertovat nyt, että virus tappaisi Yhdysvalloissa seuraavan neljän kuukauden aikana 60 000 ihmistä. Viime torstain ennusteesta luku on pienentynyt noin 33 000:lla.

Ennuste sairaalapaikkojen tarpeesta on niin ikään pudonnut merkittävästi. CNN:n mukaan petipaikkoja tarvittaisiin jopa 168 000 aiemmin ennakoitua vähemmän. Pula sairaalapaikoista jatkuisi Yhdysvalloissa tästä huolimatta.

"Yhteiskuntana voisimme unohtaa kättelyn"

Länsimaiseen tapakulttuuriin olennaisena osana kuuluva kättely voisi jäädä historiaan myös koroviruskriisin jälkeen, arvioi yhdysvaltalainen tartuntatautispesialisti Anthony Fauci. Asiasta kertoo CNN.

Kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja kommentoi kättelyä vastauksena toimittajan kysymykseen. Faucin mukaan koronaviruspandemiasta on syytä oppia se, vastaavaa voi tapahtua jatkossakin. Koska erilaisten hengitystieinfektioiden tiedetään leviävän esimerkiksi käsien välityksellä, on kättelyn tarpeellisuutta arvioitava uudelleen.

– Yhteiskuntana voisimme unohtaa kättelyn. Ei meidän tarvitse kätellä. Siitä on luovuttava, sillä se todella on yksi keskeisistä tavoista, joilla hengitystieinfektiot leviävät, Fauci perusteli.

Yhdysvalloissa on eniten todettuja tartuntoja maailmassa. Johns Hopkins -yliopiston mukaan maailmalaajuisesti vahvistettujen tartuntojen määrä on ylittänyt 1,5 miljoonaa ja kuolleita on yli 88 000. Todelliset luvut lienevät tätä suurempia.

Jo lähes 330 000 ihmistä on parantunut viruksen aiheuttamasta taudista.