Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimitys peruttiin viime hetkellä – virkaan esitetään alivaltiosihteeri Päivi Nergiä

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimitys peruttiin viime hetkellä. Kansliapäällikön viran täyttämistä piti käsitellä huomenna valtioneuvoston yleisistunnossa.

Valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtajan Juha Majasen mukaan virkaan ollaan esittämässä valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nergiä, mutta nimitys poistettiin yllättäen huomiselta listalta.

– Puolueet ovat halunneet katsoa paperit kunnolla läpi ja nimityksen perusteet, Majanen kertoo STT:lle.

Nimitys tulee Majasen mukaan käsiteltäväksi ensi viikon istunnossa.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin saaneensa vahvistuksen siitä, ketä virkaan esitetään ja että nimitys on poistettu istunnon asialistalta.

Uuden kansliapäällikön valinta on ollut pitkään solmussa, ja siihen on julkisuudessa liitetty poliittisia kiistoja.

SDP:lle Nerg ei ole ollut suosikkiehdokas eikä puolue ole ollut kovin tyytyväinen muihinkaan hakijoihin. STT:n tietojen mukaan SDP:n toimesta nimitystä ei kuitenkaan ole vedetty listalta pois.

Nykyinen kansliapäällikkö Hetemäki siirtyy professoriksi

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön virka on vaikutusvaltainen. Kansliapäällikkö on ministeriön korkein virkamies, jonka tehtävänä on johtaa, kehittää ja valvoa ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa.

Nykyinen kansliapäällikkö Martti Hetemäki on siirtymässä työelämäprofessoriksi. Maaliskuun lopussa kerrottiin, että hän jatkaa kansliapäällikkönä kesäkuun loppuun asti koronavirustilanteen takia. Siirtyminen professoriksi oli lykkääntynyt jo kertaalleen.

Kansliapäälliköt nimittää valtioneuvosto asianomaisen ministerin, eli tässä tapauksessa keskustan puheenjohtajan valtiovarainministeri Katri Kulmunin, esityksestä.

Virkaa hakeneista on Nergin lisäksi haastateltu VM:n talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) ja VM:n rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen.