Erimielisyydet koronavirustoimissa saivat Brasilian Bolsonaron erottamaan terveysministerin

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro (vas.) ja nyt terveysministerin tehtävistään erotettu Luiz Henrique Mandetta 18. maaliskuuta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on erottanut maan terveysministeri Luiz Henrique Mandettan koronaviruskiistan takia. Mandetta kertoi potkuistaan torstaina Twitterissä.

Mandetta on nähnyt eristäytymisen olennaisena taistelussa koronaviruksen leviämistä vastaan. Bolsonarosta se olisi liioittelua. Bolsonaro on kehottanut brasilialaisia palaamaan töihin ja hän on vähätellyt osavaltioiden rajoituksia, kirjoittaa Guardian . Presidentti on kritisoinut muun maussa osavaltioiden karanteenitoimia ja matkustusrajoituksia. Mandetta taas on ohjeistanut ihmisiä noudattamaan osavaltioiden rajoituksia.

– Älkää uskoko, että voimme paeta suurta tartuntamäärien nousua, Mandetta sanoi vielä torstaina.

Hän korosti, että terveydenhuoltojärjestelmä ei kykene hoitamaan suuria määriä uusia tartuntoja.

210 miljoonan asukkaan Brasiliassa on Yhdysvaltain jälkeen vahvistettu toisiksi eniten tartuntoja läntisellä pallonpuoliskolla. Tilastosivusto Worldometerin mukaan sairastuneita on tiettävästi yli 30 000. Washington Post kirjoittaa, että ottaen huomioon maan testauskapasiteetin tapauksia on todennäköisesti merkittävästi enemmän.

Noin 2 000 tiedetään kuolleen viruksen aiheuttamaan tautiin.

"Hän teki, mitä lääkärinä ajatteli, että hänen pitäisi tehdä"

Mandettan potkut eivät tulleet yllätyksenä, sillä miesten näkemykset kriisin hoidosta ovat olleet jo jonkin aikaa tiedossa.

Eroilmoituksen jälkeen useiden kaupunkien asukkaat kolistelivat kattiloita ja pannuja protestoidakseen Bolsonaron päätöstä. Päätös aiheutti myös reaktioita maan senaatissa, kun Bolsonaron hallituksen vanhempi edustaja erosi protestina tehtävästään.

Washington Postin mukaan Bolsonaro kuvaili tilannetta yhteisymmärryksessä päätetyksi avioeroksi.

– Hän teki, mitä lääkärinä ajatteli, että hänen pitäisi tehdä, Bolsonaro kommentoi toimittajille.

– Emme voi tehdä päätöksiä, jotka tuhoavat jo tehdyn työn.

Presidentti nimittä uudeksi terveysministeriksi eristäytymistoimia vastustavan Nelson Teichin, jonka hänen oli tarkoitus nimittää ministeriksi jo aiemmin.

Läheenä myös AFP.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut