STM:n ohjeet suojaimien käytöstä kotihoidossa muuttumassa määräyksiksi

Velvoittavan päätöksen antamista ministeriö perustelee muun muassa sillä, että suojaimia on käytettävä ympäri Suomen yhdenmukaisesti. Kuva: Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Sosiaali- ja terveysministeriö suunnittelee tekevänsä päätöksen, jolla työntekijöitä velvoitettaisiin käyttämään suojaimia kotihoidossa ja sosiaalihuollon asumispalveluyksiköissä. Velvoitteet koskisivat myös vaikeavammaisille henkilöille annettavaa henkilökohtaista apua.

Ministeriön mukaan päätöksen tarkoituksena olisi varmistaa, että sosiaalihuollossa käytetään suojaimia yhdenmukaisesti ja suojataan asiakkaita, joilla on kohonnut riski sairastua vakavasti koronavirustartunnan takia.

Jos muutos tulee voimaan päätösluonnoksen mukaisesti, sosiaalihuollon henkilökunnan on käytettävä koronavirustautiepidemian aikana terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskenneltäessä kirurgista nenä-suusuojainta. Jos niitä ei ole käytettävissä, henkilökunnan pitää käyttää pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojainta.

Ministeriön päätösluonnoksen mukaan kankaista suojainta saisi käyttää vain kerran ja se olisi pestävä tai hävitettävä käytön jälkeen. Lisäksi henkilökuntaa on neuvottava suojainten käytössä sekä kankaisten suojien desinfioinnissa.

Sairastuneiden tai oireisten asiakkaiden kanssa pitäisi käyttää lisäksi suojakäsineitä.

– Henkilöstön on kaikissa tilanteissa kiinnitettävä tehostetusti huomiota mahdollisen koronavirustartunnan havaitsemiseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, luonnoksessa lisätään.

"Suojaimia on käytettävä ympäri Suomen yhdenmukaisesti"

STM on jo aiemmin antanut kunnille, kuntayhtymille ja yksityisille toimijoille suojainten käytöstä ohjeistuksia.

Velvoittavan päätöksen antamista ministeriö perustelee muun muassa sillä, että suojaimia on käytettävä ympäri Suomen yhdenmukaisesti.

– Koska aiemmin annettujen ohjeiden noudattaminen on epäyhdenmukaista, velvoittava valtakunnallinen päätös on ainoa tehokas keino tämän tarkoituksen saavuttamiseksi ilman viivytystä, ministeriö katsoo.

Ministeriö julkaisi päätösluonnoksen ja kuulemispyynnön perjantaina. STM pyytää lausuntoja viimeistään 27. huhtikuuta.

STM:n toiveena on, että lausujat ottavat erityisesti kantaa nykyisen suojaimia koskevan ohjeistuksen riittävyyteen, selkeyteen ja noudattamiseen sekä mahdollisuuksiin noudattaa ohjeistusta.

Määräyksen on tällä tietoa tarkoitus olla voimassa 13. toukokuuta asti.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut