THL: Sote-palveluiden tarve suurinta Etelä-Savossa, pienintä Uudellamaalla

Kunnista sotepalveluita tarvitaan eniten Sallassa Lapissa sekä Rautavaaralla ja Vesannolla Pohjois-Savossa. HANNA MATIKAINEN / LEHTIKUVA

STT

Sotepalveluiden tarve on Suomen maakunnista suurinta Etelä-Savossa ja pienintä Uudellamaalla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Se määritteli raportissaan kunnille sotepalveluiden tarvekertoimet, joissa palveluntarve on suhteutettu koko maan keskiarvoon.

THL:n mukaan Etelä-Savossa tarvekerroin on 1,25 ja Uudellamaalla 0,83.

Kunnista sotepalveluita tarvitaan eniten Sallassa Lapissa sekä Rautavaaralla ja Vesannolla Pohjois-Savossa. Näissä kunnissa tarvekerroin on 1,7, eli sote-palveluiden tarve on 70 prosenttia maan keskiarvoa suurempi. Pienin tarve on Kauniaisissa (0,66) ja Espoossa (0,7).

Hallitusohjelman mukaan sote-uudistuksessa palvelujen järjestäminen siirtyy kunnilta itsehallinnollisille maakunnille, joiden rahoitus perustuu pääosin valtion rahoitukseen. Samalla sote-rahoitusjärjestelmää uudistetaan niin, että se perustuu tarvevakioituihin kriteereihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.