Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Japanin keskuspankki lisää elvytystä ja toppuuttelee kasvuennustetta

Japanin keskuspankki kertoi maanantaina lisäävänsä taloutta elvyttäviä hätätoimia ja leikkaavansa kasvuennustettaan. Keskuspankki aikoo esimerkiksi lisätä rajoittamattomasti valtion velkakirjojen ostoa. Se aikoo myös tuplata muiden arvopapereiden ostokapasiteettinsa.

NLI-tutkimuslaitoksen ekonomistin Taro Saiton mukaan toimet ovat lähinnä symbolisia.

– Näissä olosuhteissa kukaan ei odota tämän kääntävän taloutta nousuun sen paremmin kuin elvytyksenkään, Saito synkisteli.

Japanin talouden keskuspankki ennustaa hiipuvan ensi vuoden maaliskuuhun mennessä 3–5 prosenttia. Edellisessä ennusteessaan se lupasi noin prosentin kasvua.

Vuoden 2022 maaliskuuhun päättyvälle ajanjaksolle pankki sen sijaan uskalsi jo povata 2.8–3.9 prosentin kasvua.

– Japanin talouden tila tulee olemaan toistaiseksi tukala viruksen vuoksi, mutta kun covid-19-taudin vaikutus kotimaassa ja ulkomailla vähenee, Japanin talouskin todennäköisesti kohenee, pankki ilmoitti katsauksessaan.

Viime viikolla Japanin terveydenhuolto varoitti valtiota lisätoimien välttämättömyydestä koronavirustartuntojen määrän vuoksi. Sairaalapaikkojen kerrottiin täyttyvän sitä mukaa, kun niitä lisätään.

Japanissa on tähän mennessä todettu noin 13 000 koronatartuntaa. Lähes 400 ihmistä on kuollut.