Haaviston mukaan Ankaran-lähetystön epäilty viisumikauppa on tutkittava perinpohjaisesti

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää ensisijaisen tärkeänä, että rikosepäilyt Suomen Ankaran-suurlähetystön viisumikaupasta on saatettu poliisin tutkintaan.

– Se mikä on hirveän tärkeää on, että tällaisesta prosessista opitaan ja katsotaan, missä ovat ne heikkoudet meidän järjestelmässä ja ihmisten työnkuvien seurannassa, jos tällaista toimintaa on tapahtunut. Nämä asiat pitää katsoa kaikkien edustustojen kanssa, hän sanoo STT:lle.

STT kertoi lauantaina, että yksi laittomasta viisumikaupasta epäilty olisi suurlähetystön entinen autonkuljettaja, joka ehti työskennellä lähetystössä lähes kymmenen vuotta. Runsas vuosi sitten julki tullut epäilty viisumikauppa jatkui vuosia, ja sitä tutkitaan ainakin vuodesta 2014 alkaen.

Haavisto ei itse ollut ulkoministerinä tutkinnan kohteena olevien epäilyjen aikaan, mutta kertoo saaneensa kuulla tapahtumista viime vuoden lopulla. Kirjallinen esittely hänelle annettiin helmikuun alussa.

– Tämähän on edellisen hallituksen aikana tapahtunut, joten en sillä tavalla tunne yksityiskohtia aikaisemmista yhteydenotoista, mutta on kerrottu, että tällainen epäily ja tällainen esitutkintavaihe on menossa, ja KRP ja Raja (Rajavartiolaitos) tätä selvittävät.

– Erittäin raskailta tuntuvat tällaiset syytökset, ja ne täytyy perinpohjaisesti selvittää.

Pelissä myös eurooppalainen luottamus

Haaviston käsityksen mukaan ulkoministeriö ei ole aloittamassa asiasta omaa muodollista selvitystä.

– Täytyy vielä meidän ihmisten kanssa katsoa, että miten nämä vaiheet menevät, mutta kun on kysymys epäillystä rikoksesta, ensinnäkään ulkoministeriö ei voi kommentoida poliisin esitutkintaa eikä tehdä päällekkäistä tutkintaa.

Haavisto muistuttaa, että pelissä on paitsi lähetystötyön uskottavuus ja laatu, myös eurooppalainen luottamus

– Viisumiprosesseihinhan liittyy vielä laajempi eurooppalainen intressi. Kun kysymys on Schengen-alueen viisumeista, kaikkien maiden viisumienannot toimivat yhteisten käytäntöjen mukaisesti. Tämä on sillä tavalla aika vakava kysymys.

"Roolien sekoittuminen ei ole hyväksyttävää"

Yli vuosi sitten poliisi kertoi käyvänsä läpi satoja Turkin kansalaisille myönnettyjä viisumeita. Epäilyt viisumikaupasta alkoivat Suomen ulkorajalla rajavartioiden havainnoista. Ankaran lähetystössä työskennellyt autonkuljettaja otettiin kiinni ja vangittiin Suomessa vuodenvaihteessa 2018–2019 epäiltynä törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä.

STT:n tietojen mukaan viisumikaupasta epäillyllä ex-autonkuljettajalla olisi ollut työssään erilaisia erivapauksia, kuten osallistuminen kutsuvieraiden vastaanottoon Suomen satavuotisjuhlallisuuksissa lähetystössä sekä oma nimi kuljettamansa diplomaattiauton rekisterikilven yläpuolella.

Haavisto ei ota kantaa yksityiskohtiin, mutta korostaa, että edustustojen työntekijöiden on toimittava vain tehtävissä, joihin heidät on palkattu.

– Tehtävien tai roolien sekoittuminen ei ole missään edustuston toiminnassa hyväksyttävää. Jos tällaista on tapahtunut, siihen pitäisi puuttua heti. Itselläni on ainakin herännyt ajatus, että nyt on hyvä katsoa kaikkien edustustojen kanssa vastaavat asiat, ettei vastaavia tilaisuuksia väärinkäytölle tule.

Haaviston mukaan viisumienannon laadunseuranta käynnistyi kaikissa Suomen edustustoissa vuonna 2016. Tällä laadunseurannalla on tarkoitus seurata poikkeamien havaitsemista ja estää ja korjata näitä.

– Itse olen kiinnittänyt huomiota siihen, että kun joskus käytämme viisumiprosesseissa alihankintayrityksiä, joiden työntekijät saattavat päästä käsiksi yksityishenkilöitä koskevaan informaatioon, niin meillä täytyy olla järjestelmät, jotka ovat myös niiden osalta kunnossa, ja tästä on käyty keskusteluita ulkoministeriössä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut