Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suuri osa uutta kulutusluottoa hakevista on pahoissa veloissa

Suuri osa uutta kulutusluottoa hakevista on jo ennestään pahasti velkaantuneita, ilmenee Asiakastieto Groupin tekemästä analyysistä. Uuden lainan myöntäminen heille olisi erittäin suuri riski.

– Näemme palvelusta, että nyt luottomarkkinoilla aktiiviset kuluttajat ovat velkaantuneet jo moneen suuntaan. Uutta luottoa hakevilla on tyypillisesti vähintään kolme avointa kulutusluottoa, ja niiden maksamatta oleva saldo yhteensä keskimäärin yli 20 000 euroa, sanoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen tiedotteessa.

Muhosen mukaan hakijoilla voi myös olla asuntolainaa ja muita kiinteitä kuluja maksettavanaan.

– Tulojen määrä ja vakaus toki vaikuttavat hakijan maksukykyyn, mutta esimerkiksi keski- tai pienituloiselle nämä summat useimmiten kertovat jo ylivelkaantuneisuudesta. Uuden luoton myöntäminen olisi siis erittäin suuri riski, Muhonen jatkaa.

Asiakastiedon mukaan noin 85 000 asiakkaalla on tällä hetkellä kulutusluottoja, joiden suoritukset ovat vähintään 60 päivää myöhässä. Uutta luottoa hakevista joka kymmenennellä on tällainen pitkä viive.

– Korkokaton alentaminen hallituksen esityksen mukaisesti kymmeneen prosenttiin johtaisi näkemyksemme mukaan luottotarjonnan selkeään vähenemiseen. Tällöin luottoa eivät välttämättä saisi nekään kuluttajat, joiden maksukyvyttömyys on lomautuksen tai muun syyn takia tilapäistä, Muhonen pohtii.

Muhosen mukaan yhteiskunnalla täytyisi olla tällaisessa tapauksessa valmius tarjota ihmisille muuta rahoitusta tilalle, koska luoton tarve ei poistu.

Asiakastieto Groupin ylläpitämässä palvelussa on tällä hetkellä mukana nelisenkymmentä kulutusluottoa myöntävää yritystä, jotka jakavat niin sanottua. positiivista luottotietoa kuluttaja-asiakkaista näiden luvalla.