Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viestikoekeskus-tutkinnassa epäilty ex-tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff ei kommentoi tietovuotoepäilyjä

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff ei kommentoi häntä koskevia tietovuotoepäilyjä.

– Siihen minulla ei ole mitään sanottavaa tässä vaiheessa, Alafuzoff sanoo.

STT:n tietojen mukaan kontra-amiraali evp. Alafuzoff on ollut epäiltynä tutkinnassa, jossa poliisi on selvittänyt sotilastiedustelun aineistojen päätymistä Helsingin Sanomille. Lehti julkaisi sotilastiedustelua koskevan Viestikoekeskus-jutun vuonna 2017.

Alafuzoff ei kysyttäessä kiistänyt tai myöntänyt rikosepäilyjä STT:lle.

– Sitä voitte kysyä tutkintaviranomaisilta, mikä se tilanne ja asia on.

STT kirjoitti Alafuzoffin asemasta epäiltynä viime kesänä. Aiemmin STT ei ollut tavoittanut entistä tiedustelupäällikköä lainkaan lukuisista yhteydenottoyrityksistä huolimatta.

Rikostutkinta sai alkunsa, kun Helsingin Sanomat julkaisi salaiseksi leimattuihin asiakirjoihin perustuvan jutun joulukuussa 2017. Toisessa tutkintahaarassa selvitetään tietojen vuotamista lehdelle, toisessa haarassa jutun julkaisua. Kumpikin tutkinta on yhä kesken.

"Muutamia" epäiltyjä Helsingin Sanomissa

Poliisi ei kommentoi tietovuotoa koskevaa tutkintahaaraa käytännössä ollenkaan. Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Janne Järvinen ainoastaan vahvistaa, että tietovuotoa koskeva tutkinta on käynnissä. Hän ei kommentoi edes sitä, onko tutkinnassa epäiltyjä tai mikä aikataulu on.

Jutun julkaisua koskevassa haarassa epäillään puolestaan Järvisen mukaan "muutamia" ihmisiä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Epäiltyinä on eri asemissa Helsingin Sanomissa toimineita ihmisiä.

Tutkinta on Järvisen mukaan loppusuoralla, ja kesäkuussa varmistunee, milloin tutkinta lopullisesti valmistuu.

– Tässä on korona sotkenut kuulusteluaikatauluja aika lailla.

Kuulusteluja on yhä edessä.

Tutkintaa on hidastanut muun muassa se, että ensin piti ratkaista, voiko poliisi hyödyntää toimittajan kotoa takavarikoidun muistitikun sisältöä rikostutkinnassa. Korkein oikeus päätti joulukuussa, että tietoa ei voi hyödyntää, koska tiedoston tutkiminen voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.