Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eva: Koronakriisi muuttanut suomalaisten suhtautumista sääntelyyn

Koronakriisi on muuttanut suomalaisten suhtautumista sääntelyyn, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) arvo- ja asennetutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan viidennes suomalaisista sanoo valtion säätelevän liikaa yksityisen ihmisen elämää, kun taas yli 60 prosenttia torjuu väitteen. Suhtautuminen on muuttunut merkittävästi, sillä pari vuotta sitten noin puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että valtio säätelee liikaa yksityisen ihmisen elämää.

Arvo- ja asennetutkimuksen mittaus tehtiin aikana, jolloin ankarimmat liikkumisen rajoitukset olivat voimassa, mukaan lukien jo purettu Uudenmaan maakunnan eristys.

– Suomalaiset luottavat koronakriisin aikana poikkeuksellisen vahvasti sekä päätöksentekijöihin että virkamiehiin, ja vallanpitäjiä normaalisti varpaillaan pitävä kansalaiskriittisyys on vaimentunut, sanoo Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista arvioi voivansa noudattaa viranomaisten valmiuslain nojalla antamia ohjeistuksia erittäin tai melko tarkasti. Vain viisi prosenttia katsoo ohjeistusten noudattamisen kohdallaan vaikeaksi tai mahdottomaksi.

Tulokset perustuvat reilun 2 000 ihmisen antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko maan tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 26.3.–3.4.2020. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä.

--

Juttua on korjattu klo 11.20: Pari vuotta sitten noin puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että valtio säätelee liikaa yksityisen ihmisen elämää, ei yli puolet, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.