Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veivauksen jälkeen valmista – hallituksen esitys ravintolatuesta valmis, lisäbudjetin koko 832 miljoonaa

Hallituksen esitys ravintoloille annettavasta tuesta on saatu viimein valmiiksi. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) esitteli 123 miljoonan euron arvoisen tukipaketin jo keskiviikkona, mutta esitys siitä saatiin vasta tänään. Malli on kaksiosainen: toinen osa tukee työllistymistä ja toinen on hyvitys valtion päätöksestä sulkea ravintolat koronakriisin vuoksi.

Tuki oli valtioneuvoston listalla jo torstaina, mutta keskusta vaati sen viime tingassa pois käsittelystä. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kirjoitti eilen Twitterissä, että alkuvuonna monella ravintolalla myynti on pientä, joten eduskunnan on syytä vielä tarkastella korvausajankohtaa.

Haataisen esittelemän mallin mukaan ravintoloille myönnettävän hyvityksen määrään vaikuttaisi se, kuinka paljon yrityksen myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi–helmikuun keskimääräiseen myyntiin.

Lähtökohta on hallituksen tänään antamassa esityksessä edelleen sama, mutta eduskunta voi vielä muuttaa sitä. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) tviittasi asiasta pian esityksen antamisen jälkeen.

– Laki ravintoloiden tuesta on tänään annettu. Kiireisesti tehtyyn esitykseen jää aina tarkennettavaa, ja eduskunnan on syytä tarkkaan käydä läpi korjaustarpeet liittyen korvauksen vertailuajankohtaan sekä yritystukien yhteensovittamiseen, hän kirjoittaa.

Juokseviin kuluihin varattu 83 miljoonaa

Esityksen mukaan yrityksellä on mahdollisuus hakea tukea työntekijöiden työllistämiseen yrityksen toiminnan käynnistymisvaiheessa. Toinen osa liittyy eduskunnan edellyttämään toiminnan rajoitusten kohtuulliseen hyvittämiseen. Tarkoituksena on tukea ravintoloiden ja muiden ravitsemisliikkeiden kykyä hoitaa joustamattomia kustannuksiaan. Joustamattomia kustannuksia ovat esimerkiksi vuokrat sekä sähkö- ja vesikulut eli sellaiset kulut, joita ravintolat eivät voi itse sopeuttaa.

Hyvityksen määrästä vähennetään mahdolliset ely-keskukselta tai Business Finlandilta saadut koronaepidemiaan perustuvat tuet.

Ravitsemisliikkeiden tuki on osa vuoden kolmatta lisätalousarviota.

Työllistämistuen osuus tukipaketista on 40 miljoonaa euroa, jos 40 000 työntekijää työllistyy sen avulla uudelleen. Juoksevien kulujen tukemiseen on varattu 83 miljoonaa euroa.

– Luku täsmentyy, kun maksatus tehdään, mutta tämä on pohja-arvio, Haatainen sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

Ravintolat joutuivat laittamaan ovensa säppiin 4. huhtikuuta valtion päätöksellä. Ruuan ulosmyynti on kuitenkin edelleen sallittu. Eduskunta velvoitti sulkemispäätöksen yhteydessä hallitusta antamaan kohtuullisen kompensaation menetyksistä, jotka aiheutuvat toiminnan rajoittamisesta.

Hyvitys maksetaan yrityksille pääosin ilman hakemusta

Etenkin ravintola-ala on kritisoinut sitä, että kompensoinnin valmistelussa on mennyt aikaa. Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemispäätöksen reilu kuukausi sitten.

Työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Antti Neimala sanoo STT:lle, että vaikeuskertoimet hallituksen esityksen valmistelussa olivat ennennäkemättömät. Neimalan mukaan ravintoloille annettava työllistymistuki ja hyvitys on lainsäädäntöasiana niin monimutkainen, että normaalioloissa muutokseen olisi ollut tarve käyttää vuosi aikaa. Myöskään tämän tyypistä rakennelmaa ei ole ollut aiemmin olemassa.

– Vaikeuskerrointa lisäsi lisäksi se, että meidän yritystukijärjestelmämme on hyvin kuormitettu koronatilanteen takia jo valmiiksi. Emme voineet lähteä hakemaan sellaisia vaihtoehtoja, että tavanomaiset yritystukiviranomaiset olisivat hallinnoineet tätä järjestelmää, Neimala sanoo.

Neimalan mukaan se olisi ollut niiden resurssien kannalta hankalaa. Ravintoloille maksettavan kompensaation on lisäksi oltava mahdollisimman nopea ja hallinnollisesti tehokas.

Esityksen mukaan hyvitys maksetaan yrityksille pääosin ilman hakemusta joukkomaksatuksena Verohallinnolta saatavien yrityskohtaisten arvonlisäverotietojen perusteella. Osalle yrityksiä, kuten muita tukia hakeneille yrityksille, hyvitys myönnetään hakemuksesta. Tuen myöntää ely-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus KEHA-keskus.

Hyvitys maksetaan kahdessa erässä yrityksille, joille se suoritetaan joukkomaksatuksena. Ensimmäinen erä maksetaan mahdollisimman nopeasti.

Ravintoloille tuleva tuki tarvitsee vielä EU-komission hyväksynnän. Neimala odottaa sen tulevan nopeasti, hänen mukaansa puhutaan pikemminkin päivistä kuin viikoista.

Lisäbudjetin koko 832 miljoonaa euroa

Ravintoloiden tuki on osa hallituksen esittämää lisäbudjettia, jonka suuruus on yhteensä 832 miljoonaa euroa. Lisätalousarvio on vuoden kolmas. Ravintolayrittäjien tuen lisäksi siihen sisältyvät 700 miljoonan euron tuet pääosin Finnairin osakejärjestelyjä varten.

Hallitus ehdottaa myös, että valtioneuvosto voi myöntää enintään 432 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen lainoille, jotka myönnetään hätätilasta aiheutuvien työttömyysriskien lieventämiseen.

Koronakriisin myötä Työllisyysrahaston vastuulla olevat työttömyysturvamenot lisääntyvät hallituksen mukaan merkittävästi, ja rahasto tarvitsee velkarahoitusta alijäämän kattamiseksi ja maksuvalmiuden varmistamiseksi.

Hallitus ehdottaa, että rahoituksen saatavuuden varmistamiseksi myönnetään valtiontakaus, jonka enimmäisvastuu olisi 880 miljoonaa euroa.

Lisätalousarvioesityksen mukaan valtioneuvosto voisi myöntää enintään 432 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen lainoille, jotka myönnettäisiin hätätilasta aiheutuvien työttömyysriskien lieventämiseen.

Lisäksi ehdotetaan valtuutta myöntää enintään 372 miljoonan euron suuruinen valtiontakuu Euroopan investointipankille. Takuu olisi tarkoitettu yleiseurooppalaisesta EU Covid-19 -takuurahastosta mahdollisesti aiheutuvien tappioiden varalta.

EU Covid-19 -takuurahasto perustetaan Euroopan investointipankin yhteyteen.

Kuusi miljoonaa lisää hybridistrategian vahvistamiseksi

Hallitus esittää, että Suomen Akatemian rahoitusvaltuuksia korotetaan 10 miljoonaa euroa vuodelle 2020. Valtuutta ehdotetaan lisättävän kansallisen rokote- ja lääkekehitystutkimuksen tukemiseksi. Valtuuden nostolla pyritään edistämään uusien koronavirusrokotteiden ja -lääkkeiden tehon, turvallisuuden ja vaikuttavuuden tutkimusta.

Hallituksen hybridistrategian mukaisen testaa, jäljitä, eristä ja hoida -periaatteet saavat esityksessä vahvistusta 6 miljoonan euron verran. Summa koostuisi jäljityssovelluksen valmistelusta, hankinnasta, käyttöönotosta ja ylläpidosta aiheutuvista menoista.

Kevään ylioppilaskokelaille mahdollisuus osittain maksuttomaan uusimiseen

Kevään ylioppilaskokelaille tarjoutuu mahdollisuus osittain maksuttomaan uusimiseen. Hallitus mahdollistaa ylioppilastutkinnon yksittäisten kokeiden osittain maksuttoman uusimisen niille kokelaille, jotka joutuivat muuttamaan suunnitelmiaan ja suorittamaan useita kokeita yhden viikon aikana koronavirustoimien vuoksi. Asiasta kertoi opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotteessa.

Osittain maksuttomaan uusimiseen osoitettiin määräraha lisätalousarviossa.

Kevään ylioppilastutkinnon reaaliaineiden koepäiviä aikaistettiin viikolla koronavirustilanteen takia.

Koekohtaista tutkintomaksua ei peritä kokelaalta reaaliaineiden, toisen kotimaisen kielen, matematiikan ja pitkän vieraan kielen kokeista, joista kokelas on maksanut koekohtaisen maksun keväällä