Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen lyseon lukion kokelas paras kevään yo-kirjoituksissa, kirjoitti 10 laudaturia ja 1 eximian

Tämän kevään yo-kirjoitusten paras tulos on Tampereen lyseon lukion kokelaan 10 laudaturia ja yksi eximia. Myös hänen arvosanapistemääränsä oli kevään korkein, 76, kerrotaan ylioppilastutkintolautakunnasta. Lisäksi hänen kirjoittamiensa aineiden lukumäärä eli 11 on tämän kevään ennätys.

Nakkilan lukiossa saa puolestaan valkolakin kokelas, joka kirjoitti 10 laudaturia.

Tampereen lyseon lukion ja Nakkilan lukion kokelaiden lisäksi yhdeksän muuta uutta ylioppilasta kirjoitti vähintään kahdeksan laudaturia.

Tänä keväänä ylioppilaaksi valmistuu noin 25 100 kokelasta. Heistä nelisensataa on suorittanut tutkintonsa pakolliset kokeet jo aiemmin, mutta sai opintonsa valmiiksi vasta tämän kevään aikana.

– Nämä noin 400 saivat nyt lukion valmiiksi. Ylioppilastutkinnon kokeitahan voi alkaa aika aikaisin lukiovaiheessa suorittaa. Joillakin käy niin, että he saavat (ylioppilas)tutkinnon hyväksytyksi, mutta ylioppilaaksi pääsee vasta, kun on lukionkin päättötodistus, sanoo Ylioppilastutkintolautakunnan aktuaari Alex Hellsten.

Viime kevättä enemmän kokelaita

Kevään ylioppilaskirjoitukset järjestettiin poikkeuksellisissa oloissa koronaviruspandemian takia. Ylioppilaskirjoitusten aikataulua tiivistettiin, ja reaaliaineiden koepäiviä aikaistettiin viikolla lyhyellä varoitusajalla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi viime viikolla, että poikkeusjärjestelyiden vuoksi kevään ylioppilaskokelaille annetaan mahdollisuus osittain maksuttomaan uusimiseen. Maksuton uusiminen on mahdollista niille kokelaille, jotka joutuivat muuttamaan suunnitelmiaan ja suorittamaan useita kokeita yhden viikon aikana koronavirustoimien vuoksi.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan kevään tutkintoon ilmoittautui yhteensä noin 43 000 kokelasta, mikä on noin 3 000 enemmän kuin viime keväänä. Luvussa ovat mukana sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että ne, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydensivät tutkintoaan. Kokeet järjestettiin noin 400 lukiossa ja niiden eri toimipisteissä.