Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyselyn mukaan suomalaisista sateenkaari-ihmisistä yli kolmasosa kertoo kokeneensa häirintää

Suomessa yli kolmasosa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvista sanoo kokeneensa häirintää viimeisen vuoden aikana. Lisäksi lähes kolmasosa on kohdannut syrjintää, selviää EU:n perusoikeusviraston (FRA) kyselytutkimuksesta .

Suomesta kyselyyn vastasi reilut 4 700 ihmistä.

Kyselyn mukaan vain 16 prosenttia suomalaisista vastaajista kertoi ilmoittaneensa kokemastaan fyysisestä tai seksuaalisesta väkivallasta viranomaisille.

Nuorista, 15–17-vuotiaista vastaajista, yli puolet on kohdannut sateenkaarivihamielistä kommentointia tai käytöstä koulussa.

Setan pääsihteerin Kerttu Tarjamon mukaan tuloksissa näkyy, että sateenkaari-ihmiset kokevat jokapäiväisessä arjessa syrjinnän pelkoa, syrjintää sekä vihaan perustuvia tekoja.

– Suomessa on vahvistettu sateenkaari-ihmisten oikeuksia lainsäädännössä monin tavoin viime vuosikymmenten aikana, mutta pelkkä lakien säätäminen ei riitä. Tarvitaan aktiivisia toimia, joilla voidaan edistää sateenkaari-ihmisten syrjimättömyyden toteutumista, Tarjamo sanoo tiedotteessa.