Hovioikeus hylkäsi vanhuksia murhanneen myrkkyhoitajan vaatimuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen

Helsingin hovioikeus on hylännyt Suomen tunnetuimpiin rikollisiin kuuluvan myrkkyhoitajan hakemuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen. Ann-Maria Myllgren, entiseltä nimeltään Aino Nykopp-Koski, anoi pääsyä ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden maaliskuussa, jolloin hän olisi istunut elinkautistaan laissa määrätyn vähimmäisajan eli 12 vuotta.

Myllgren istuu tuomiotaan viidestä murhasta, viidestä murhan yrityksestä, kolmesta törkeästä pahoinpitelystä, kahdesta törkeästä varkaudesta, kahdesta varkaudesta ja kahdesta huumausainerikoksesta.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2004–2009.

Arvio uusimisriskistä puhui vapauttamista vastaan

Myllgren työskenteli tekojensa aikaan perushoitajana ja kotihoitajana. Hän tappoi suunnitelmallisesti viidellä eri kerralla uhrinsa antamalla näille salaa hoitoon kuulumattomia lääkkeitä, jotka hän oli ennalta hankkinut. Myllgrenin uhrit olivat suurimmaksi osaksi iän ja heikon terveydentilan takia täysin puolustuskyvyttömiä.

Myllgren on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä. Hän oli mielentilatutkimuksen mukaan täydessä ymmärryksessä. Hänellä kuitenkin todettiin muun muassa vahva taipumus valehteluun.

Yksi törkeän pahoinpitelyn uhreista oli hoitajan työtoveri, jolle hän tarjosi ilmeisesti silmätipoilla terästettyä kahvia. Varkaudet kohdistuivat myrkytettyihin vanhuksiin. Lisäksi naiselta takavarikoitiin 1 800 huumaavaa lääketablettia.

Vaikka Myllgren on käyttäytynyt vankilassa siinä määrin hyvin, että hänen käytöksensä puhui vapauttamisen puolesta, katsoi hovioikeus tekojen määrän ja laadun olevan sellaisia, että hänen tulee kärsiä vankeusrangaistustaan selvästi pidempään kuin vähimmäisaika 12 vuotta.

Hovioikeus kertoo julkisessa selosteessaan, että psykiatrisen vankisairaalan lausuntoon sisältyvä arvio Myllgrenin riskistä syyllistyä uusiin väkivaltarikoksiin puhui vapauttamista vastaan. Lausunnon sisältöä ei avata julkisessa selosteessa tämän enempää.

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Pohjoissavolaisia pienyrittäjiä koulutetaan verkkokaupan ja somen saloihin

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Media

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut