Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikokset sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan lisääntyivät jälleen Ranskassa

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuneiden rikosten määrä nousi Ranskassa jälleen viime vuonna. Määrä kasvoi edeltävästä vuodesta 36 prosentilla, kertoo maan sisäministeriö. Myös vuonna 2018 vastaavia rikoksia oli kirjattu ennätysmäärä.

Ministeriön mukaan poliisin tietoon tuli viime vuonna 1 870 homo- ja transfobisten rikosten uhriksi joutunutta. Vuonna 2018 uhreja oli poliisin tiedossa 1 380.

Viime vuoden rikosilmoituksista lähes 30 prosenttia koski fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Vähän yli kolmasosa ilmoituksista liittyi solvaamiseen tai häpäisyyn.

Kolme neljäsosaa ilmoitettujen rikosten uhreista oli miehiä. Yli 60 prosenttia puolestaan oli alle 35-vuotiaita.

Sisäministeriö julkaisi lukunsa lauantaina, päivää ennen sunnuntain kansainvälistä homo-, bi- ja transfobian vastaista päivää.

"Homofobiaa on kaikkialla"

Ministeriön mukaan luvut kertovat yhteiskuntaan juurtuneesta homo- ja transfobiasta.

Kansalaisjärjestöt puolestaan arvioivat, että viralliset luvut eivät kerro asian koko laajuutta, koska kaikki uhrit eivät ilmoita kohtaamistaan rikoksista poliisille. Esimerkiksi SOS Homophobie -järjestö aikookin julkaista omat lukunsa maanantaina.

Poliisille rikoksia ilmoitettiin joka puolella maata, vaikkakin 36 prosenttia ilmoituksista tehtiin suurissa kaupungeissa.

– Tämä kertoo, että homofobiaa on kaikkialla, myös maaseudulla, Frederic Potier, ministeriöiden välinen edustaja LGBT-vastaisen vihan torjunnassa, sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Lyhenne LGBT tulee sanoista homo, lesbo, bi ja trans.

Ranskassa hyväksyttiin aiemmin tällä viikolla kiistelty lakiesitys, joka kieltää vihapuheen sosiaalisessa mediassa. Lain vastustajat ovat väittäneet sitä sensuurin mahdollistajaksi.

Laki velvoittaa alustojen ja hakukoneiden ylläpitäjät poistamaan loukkaavan sisällön 24 tunnin sisällä. Loukkaavaa sisältöä on esimerkiksi yllytys vihaan tai väkivaltaan sekä rasistinen tai uskontoihin liittyvä vihapuhe. Poistovelvoitteen laiminlyönnistä voi seurata jopa 1,25 miljoonan euron sakko.