Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Panimoliitto tyrmää ravintoloille kaavaillut rajoitukset - lue yön uutiskooste

Alkukesän mökkivuokraus käy tavallista kiihkeämpänä, kerrotaan vuokramökkien välityspalveluista Lomarenkaasta ja Nettimökistä. Lomarenkaan mukaan toukokuun lopulla ja kesäkuussa ennen juhannusta on selkeästi aiempaa enemmän kysyntää.

Uutena ilmiönä näkyy niin sanottu lyhytmatkailu. Lomarenkaan mukaan vuokramökkiä haetaan nyt lähempää kotipaikkakuntaa ja lyhyemmiksi ajanjaksoiksi. Mökille myös lähdetään useammin kaksin tai perheen kesken.

Ulkomaalaisten mökkivaraukset ovat suurimmaksi osaksi peruuntuneet kesä-heinäkuulta, Lomarenkaasta kerrotaan. Elokuu on vielä auki ulkomaalaisten matkailun osalta.

Kunta-alan tuumaustauko päättyy, tes-neuvottelupöytään palataan tänään

Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut jatkuvat tänään. Neuvottelut jäivät tauolle vappuaattona, jolloin hoitajajärjestöt Super ja Tehy torjuivat valtakunnansovittelijan ratkaisuehdotuksen.

Neuvottelut jatkuvat järjestökohtaisina eli Kuntatyönantajat KT neuvottelee erikseen pääsopijajärjestöjen kanssa. Sopimusta sorvataan myös ilman valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa.

Kunta-alan työehtosopimusten piirissä on yli 400 000 työntekijää. Vanhat työehtosopimukset umpeutuivat maalis-huhtikuun vaihteessa. Tätä sopimusta noudatetaan kunnes uusi työehtosopimus saadaan aikaiseksi.

Panimoliitto tyrmää ravintoloille kaavaillut rajoitukset

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto suhtautuu odotetun nihkeästi suunnitelmiin, että ravintoloiden asiakasmääriä ja anniskeluaikoja rajoitetaan. Ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa, mutta niihin kohdistuvista rajoituksista ei vielä ole tarkkaa tietoa.

Esillä on ollut esimerkiksi mahdollisuus, että alkoholin anniskelu lopetettaisiin jo iltayhdeksältä, tai että asiakaskapasiteetista saisi käyttää vain puolta.

Panimoliiton mielestä liiketoiminta ei voi mitenkään kannattaa, jos rajoitukset ovat liian tiukkoja. Etujärjestön mukaan anniskelun lopettaminen iltayhdeksältä siirtäisi juomista julkisille paikoille ja kotioloihin.

Toistakymmentä maata haluaa, että WHO ottaa esille Taiwanin osallistumisen järjestön päätäntäelimen kokoukseen

Maailman terveysjärjestö WHO:n on määrä ottaa esille Taiwanin osallistuminen järjestön päätäntäelimeen Maailman terveyskokoukseen.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNBC kirjoitti kuluneella viikolla, että Taiwan haluaisi kovasti osallistua kokoukseen, sillä sen onnistunut koronastrategia on herättänyt maailman huomion. Taiwan haluaisi jakaa kokemuksiaan muulle maailmalle. Kiina kuitenkin vastustaa Taiwanin osallistumista.

WHO:n perustajajäseniin kuuluva Taiwan on tällä hetkellä järjestön ulkopuolella, eikä se osallistu järjestön päätäntäelimeen edes tarkkailijan roolissa.

Maailman terveyskokouksen on määrä alkaa maanantaina kahden päivän mittaisena virtuaalikokouksena. (Lähde: AFP)

Valkoinen talo syytti tautikeskus CDC:tä koronatestauksen ongelmista

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on vierittänyt syytä maan koronavirustestauksen ongelmista tautikeskus CDC:n niskoille. Valkoisen talon kauppaneuvonantaja Peter Navarro kritisoi sunnuntaina maan johtavaa terveysvirastoa julkisesti ja sanoi, että virasto "petti maan."

CDC tuotti koronavirusepidemian alkuvaiheessa viallisen testauspaketin, mikä viivytti testaamisen laajentamista Yhdysvalloissa useilla viikoilla.

Terveysministeri Alex Azar puolestaan puolusti CDC:tä ja sanoi, ettei viraston valmistamien testien ollut tarkoituskaan olla Yhdysvaltain testaamisen selkäranka. (Lähde: AFP)

USA:n keskuspankin Powell: Talous voi romahtaa tällä neljänneksellä 20-30 prosenttia

Koronavirus voi aiheuttaa Yhdysvaltain taloudelle 20–30 prosentin romahduksen toisella vuosineljänneksellä, arvioi Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell.

Powell myös odottaa työttömyyden nousevan pahimmillaan 20–25 prosenttiin. Hän kuitenkin uskoo, että ennennäkemättömästä romahduksesta huolimatta Yhdysvallat välttää laman, ja talous lähtee nousuun jo kolmannella neljänneksellä.

Powell arvioi silti, ettei talous palaa pandemiaa edeltäneeseen tilaan ennen kuin koronavirusta vastaan on kehitetty rokote. (Lähde: AFP)

Japani ajautui virallisesti taantumaan

Japani on virallisesti taantumassa, kertovat valtion maanantaina julkaisemat luvut.

Maailman kolmanneksi suurin talous supistui ensimmäisellä vuosineljänneksellä 0,9 prosenttia, kun laskua oli sitä ennen tullut vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä 1,9 prosenttia. Taantuman määritelmä on kaksi perättäistä vuosineljännestä laskua.

Taantuman odotetaan syvenevän rajusti nykyisellä neljänneksellä, jolloin koronaviruksen vaikutukset taloudessa alkavat tuntua toden teolla.

Japani oli taantumassa viimeksi vuonna 2015. (Lähde: AFP)

Kanadan ilmavoimien taitolentoryhmän kone putosi asuinalueelle

Kanadan ilmavoimien Snowbirds -taitolentoryhmän kone putosi maahan sunnuntaina maan länsiosassa. Paikallismedioiden mukaan kone putosi asuinrakennuksen pihalle.

Kanadan ilmavoimat kertoi myöhemmin Twitterissä, että ryhmän jäsen oli kuollut onnettomuudessa. Toinen jäsen loukkaantui vakavasti.

Kahden ryhmän koneen oli tarkoitus lentää Brittiläisessä Kolumbiassa kunnianosoituksena kanadalaisten taistelulle koronanvirusta vastaan. (Lähde: AFP)