Veljensä jouluaattona 1999 murhannut mies pääsee viimein vankilasta – ei ole halunnut aiemmin vapaaksi

Helsingin hovioikeus hyväksyi maanantaina Rikosseuraamuslaitoksen hakemuksen elinkautisvangin vapauttamisesta poikkeuksellisessa jutussa.

Mies tuomittiin elokuussa 2000 elinkautiseen vankeuteen veljensä murhasta. Tekoaikaan 56-vuotias mies ampui veljensä kuoliaaksi haulikolla jouluaattona 1999 Somerolla. Mies kertoi tunteneensa pitkään katkeruutta veljeään kohtaan.

Helsingin hovioikeus päätti, että mies pääsee ehdonalaiseen vapauteen marraskuun alussa. Tuolloin hän on istunut vankilassa yli 20 vuotta.

Syynä poikkeuksellisen pitkään vankeuteen on se, että mies ei ole aiemmin halunnut vapaaksi. Vuosien varrella hän haki ehdonalaiseen vapauteen kaksi kertaa, mutta perui kummallakin kerralla hakemuksensa. Myös Rikosseuraamuslaitos haki miehen vapauttamista jo vuonna 2015, mutta hakemus hylättiin, koska mies kieltäytyi vaadittavasta väkivaltariskin arvioinnista.

"Vapauttamista vastaan puhuvia seikkoja ei juuri ollut"

Helsingin hovioikeudesta kerrottiin maanantaina STT:lle, että tällä kertaa mies yhtyi Rikosseuraamuslaitoksen hakemukseen, eli hän ei enää vastusta vapauttamistaan.

Hovioikeuden mukaan vapauttamista puolsi muun muassa miehen vankeusrangaistuksen kesto, joka on keskimääräistä elinkautista selvästi pidempi. Vapauttamista puolsivat myös miehen väkivaltarikoksen uusimisriskistä tehty arvio sekä vankila-aikainen käyttäytyminen. Vapauttamista vastaan puhuvia seikkoja ei juuri ollut, hovioikeus toteaa päätöksestä annetussa julkisessa selosteessa.

Yleensä elinkautisvanki hakee itse ehdonalaiseen vapauteen, mutta myös Rikosseuraamuslaitos voi erityisestä syystä tehdä hakemuksen vapauttamisesta. Tarkoituksena on ollut, että pitkäaikaisvangit olisivat yhdenvertaisessa asemassa eivätkä esimerkiksi vangin terveydentila, aloitteellisuus tai muut henkilökohtaiset seikat olisi esteenä vapauttamiskäsittelyn aloittamiselle. Tässä tapauksessa hovioikeus katsoi, että vankien yhdenvertaisen kohtelun takia Rikosseuraamuslaitoksen hakemus oli syytä tutkia.

Mainos: Savon Media

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Pohjoissavolaisia pienyrittäjiä koulutetaan verkkokaupan ja somen saloihin

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut