Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinalaista villieläinkauppaa suunnitellaan suitsittavan rahallisin korvauksin

Kiina yrittää suitsia villieläinkauppaa tarjoamalla rahaa villieläinten kasvattamisesta luopuville.

Kaksi keskeistä provinssia on luonnostellut yksityiskohtaisia suunnitelmia, joilla villieläintenkasvattajat saataisiin etsimään elantoaan toisin keinoin, kuten esimerkiksi kasvattamalla muita eläimiä.

Hunanin viranomaiset lupaavat maksaa 120 juania eli noin 16 dollaria muun muassa kobra- tai rottakäärmekilosta. Sivettikissa on 600 juanin arvoinen.

Myös Hunanin naapuriprovinssi Jiangxi on julkaissut suunnitelmia, miten villieläinkasvatuksen lopettavia voitaisiin auttaa. Jiangxi Daily -lehden mukaan alueella on yli 2 300 lisenssin omaavaa kasvattajaa. Moni kasvattaa villieläimiä ravinnoksi.

Maailmaa kurittavan covid-19-viruksen uskotaan saaneen alkunsa juuri villieläinkaupasta.

Puutteita on, suunta oikea, arvioi Kiina-tuntija

Ensimmäiset tiedot uudenlaista sairautta potevista tulivat Kiinan Wuhanista. Wuhan sijaitsee Hubein provinssissa, joka on puolestaan Jiangxin ja Hunanin naapurissa.

Covid-19-viruksen alkulähteeksi arvellaan lepakkoa, josta virus olisi välittäjäeläimen kautta levinnyt ihmisiin. Vuosituhannen alussa maailmaa pelottaneen sars-epidemian alkulähteeksi arvellaan puolestaan sivettikissaa.

Kiina on covid-19-epidemian puhkeamisen jälkeen kieltänyt villieläinten myynnin ruuaksi, mutta kauppa on sallittua muun muassa tutkimustarkoituksiin ja perinteisen lääkinnän tarpeisiin.

Myös Hunanin suunnitelmat jättävät auki mahdollisuuden, että villieläimien kasvattamista jatketaan, kunhan niitä ei lähetetä ruokatoreille, varoittaa eläinsuojelujärjestö Humane Society Internationalin Kiina-asiantuntija Peter Li. Suunnitelmat eivät koske myöskään turkiseläimiä tai perinteisiä kiinalaisia lääkkeitä.

Silti Li kiittää sitä, että Kiinan viranomaiset ovat menossa oikeaan suuntaan.