Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Pääministeri Marin toivoo, että valmiuslakia ei tarvitsisi jatkaa ensi kuun jälkeen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoo, että valmiuslain voimassaoloa ei tarvitsisi pidentää enää kesäkuun lopun jälkeen.

Poikkeusolojen takia käyttöön otetulla lailla on ollut mahdollista puuttua ihmisten perusoikeuksiin. Esimerkiksi terveydenhoitohenkilökunnan irtisanomisaikaa on pidennetty ja lomaoikeutta rajattu.

Valmiuslain käytöstä luovutaan Marinin mukaan heti, kun se on mahdollista.

Marin sanoo STT:n haastattelussa tällä hetkellä näyttävän siltä, että rajoitusten purkamista on mahdollista jatkaa. Tartuntojen määrät ovat jatkaneet laskussa, ja sairaaloiden kuormitus on edelleen vähentynyt.

Marin avaa Suomen vaatimuksia Saksan ja Ranskan esittämälle elpymisrahastolle - välineen oltava tarkkarajainen ja läpinäkyvä

Saksan ja Ranskan ehdotus 500 miljardin euron elpymisrahastosta saa keskiviikkona tarkemman muodon, kun komissio antaa oman elvytysehdotuksensa.

Suomi haluaa, että uuden välineen kautta myönnettävälle tuelle asetetaan tiukkoja ehtoja, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.).

Marinin mukaan poikkeuksellisessa tilanteessa on oltava valmiutta keskustella uudenlaisista ratkaisuista. Ratkaisun pitää hänen mukaansa olla tarkkarajainen ja läpinäkyvä.

Hallitus ottaa hänen mukaansa tarkemmin kantaa, kun komissio on antanut esityksensä. Päätökset yhteisestä rahankäytöstä tehdään EU-maiden kesken yksimielisesti.

Poliisi löysi kuolleen espoolaisasunnosta - aiemmin poliisioperaation yhteydessä räjähti

Poliisi on löytänyt kuolleen ihmisen asunnosta Espoon Mäkkylästä. Aiemmin Mäkkylässä tapahtui räjähdys poliisioperaation yhteydessä myöhään maanantaina.

Tapauksen tutkinnanjohto siirtyy keskusrikospoliisille (KRP), sillä tehtävässä loukkaantui poliiseja. Poliisi tiedotti aiemmin, että kummankaan loukkaantuneen poliisin ei tarvinnut jäädä sairaalahoitoon.

Poliisi kertoi aamuyöllä tiedotteessa, että poliisi tarkasti yhä asuntoa ja että tarkastus saattaa kestää aamuun.

Kerrostalon asukkaat on evakuoitu hotellimajoitukseen.

Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut jatkuvat pääneuvotteluryhmän tapaamisella

Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut jatkuvat tänään koko pääneuvotteluryhmän tapaamisella. Edellisen kerran pääneuvotteluryhmä oli koolla viime keskiviikkona.

Sopijaosapuolina neuvotteluissa ovat Kuntatyönantajien lisäksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni JAU ja Sote, johon kuuluvat hoitajajärjestöt Super ja Tehy sekä pelastusala.

Kunta-alan työehtosopimukset umpeutuivat maalis-huhtikuun vaihteessa. Alan työehtosopimusten piirissä on yli 400 000 työntekijää.

Britannia antamassa kaupoille luvan avata ovensa kesäkuun puolivälissä

Britanniassa kaupat pikkuliikkeistä kauppakeskuksiin ovat saamassa luvan avata ovensa kesäkuun puolivälissä.

Koronavirusepidemian vuoksi vain tärkeimmiksi palveluiksi arvioidut kaupat ovat saaneet olla viime viikkoina avoinna.

Avaamislupa heltiää, jos koronaviruksen leviäminen pysyy kurissa, pääministeri Boris Johnson sanoi maanantaina. Britanniassa on todettu jo lähes 37 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Luku on korkein Euroopassa. Viime aikoina sekä todettujen tartuntojen että kuolemien määrät ovat näyttäneet tasaantuvan ja kääntyvän laskuun.

Kun kaupat avautuvat, täytyy niiden noudattaa esimerkiksi turvaväleihin ja hygieniaan liittyviä ohjeistuksia. (Lähde: AFP)

Demokraattien Joe Biden esiintyi julkisuudessa ensimmäistä kertaa yli kahteen kuukauteen

Yhdysvalloissa demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Joe Biden näyttäytyi maanantaina julkisuudessa ensimmäistä kertaa yli kahteen kuukauteen, kun hän kävi laskemassa kaatuneiden muistopäivän seppeleen.

77-vuotias Biden nähtiin maaliskuun puolivälissä tv-väittelyssä tuolloin ehdokaskisassa vielä mukana olleen Bernie Sandersin kanssa. Sen jälkeen Biden eristäytyi koronavirusuhan takia kotiinsa Delawaressa.

Virusepidemia on vaikeuttanut merkittävästi Bidenin kampanjaa ja sen näkyvyyttä. Sen sijaan republikaanien todennäköinen ehdokas, istuva presidentti Donald Trump on saanut mielin määrin julkisuutta Valkoisen talon lähes päivittäisissä tiedotustilaisuuksissa.

Yhdysvalloissa on määrä pitää presidentinvaalit marraskuussa. (Lähde: AFP)

WHO laittoi jäihin Trumpin koronahoitona hehkuttamaan malarialääkkeeseen liittyvät testit

Maailman terveysjärjestö WHO laittoi väliaikaisesti jäihin lääketestit, joissa selvitettiin hydroksiklorokiinin käyttöä koronan hoitamisessa.

Hydroksiklorokiinin puolesta on puhunut muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka on kertonut käyttävänsä lääkettä ennaltaehkäisynä.

WHO:n päätöstä pysäyttää lääketestit edelsi lääketieteellisessä julkaisussa Lancetissa julkaistu tutkimus, joka käsitteli malarialääkkeinä ja reuman hoidossa käytettyjä klorokiinia ja hydroksiklorokiinia.

Lääkkeiden nähtiin voivan aiheuttaa mahdollisesti vakavia sivuoireita ja jopa lisätä potilaiden todennäköisyyttä kuolla. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa oikeusministeriö aikoo tutkia, oliko mustan lenkkeilijän surma viharikos

Yhdysvalloissa oikeusministeriö aikoo käynnistää viharikostutkinnan mustan lenkkeilijän Ahmaud Arberyn surmasta. Asiasta kertoo Arberyn perheen asianajaja muun muassa uutiskanava CNN:lle.

Arbery ammuttiin helmikuun lopussa Brunswickissa Georgiassa, kun hän oli lenkillä. Ampumatapaus on aiheuttanut kevään aikana runsasta kuohuntaa Yhdysvalloissa.

Vasta toukokuun alkupuolella pidätettiin kaksi valkoihoista miestä epäiltyinä Arberyn murhasta. Viime viikolla pidätettiin Arberyn kuoleman kännykällä kuvannut mies. Häntä epäillään muun muassa osallisuudesta Arberyn murhaan.

Uutiskanava CBS:n mukaan Georgia on yksi neljästä osavaltiosta, jossa ei ole viharikoksiin liittyvää lainsäädäntöä. Viharikoslait mahdollistavat esimerkiksi kovemmat tuomiot.