Korona-aika on aiheuttanut vakavia puutteita tyttöjen ja naisten kuukautisterveydelle, järjestön raportti toteaa

Ongelmia aiheuttavat muun muassa pula kuukautissuojista, hintojen nousu ja huono hygienia. AFP / LEHTIKUVA

STT

Koronapandemia on aiheuttanut tytöille ja naisille ympäri maailman merkittäviä vaikeuksia huolehtia kuukautisterveydestä, lastenoikeusjärjestö Plan International kertoo raportissaan. Ongelmia aiheuttavat muun muassa pula kuukautissuojista, hintojen nousu ja huono hygienia.

Tiedot perustuvat kyselyyn, jonka järjestö teetti terveysammattilaisilleen 30 maassa ja lähes jokaisella mantereella. Yli 70 prosenttia vastanneista kertoi, että kuukautissiteistä ja tamponeista on ollut niukkuutta koronapandemian aikana. Kuukautissuojia myös hamstrataan.

Kova kysyntä on aiheuttanut myös suojien hintojen nousun. Tämän ilmiön tunnisti lähes 60 prosenttia vastanneista.

– Erityisesti heikoimmassa asemassa olevat tytöt joutuvat olemaan ilman kuukautissuojia. Monet turvautuvat nyt epähygieenisiin vaihtoehtoihin, kuten rätteihin ja kasvien lehtiin, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo tiedotteessa.

Hygieniapuutetta ja tietokatkoja

Yli puolet vastanneista myös kertoi, että hygieenisistä tiloista ja puhtaasta vedestä on puutetta useilla alueilla. Rajoitustoimet ovat myös estäneet tiedonsaantia kuukautisterveydestä.

Plan toteaa monien kuukautisterveyteen liittyvien ongelmien olleen olemassa jo ennen koronakriisiä, mutta puutteet näyttävät pahentuneen viime kuukausien aikana.

– Kuukautiset eivät jää tauolle pandemian ajaksi, vaan joka päivä 800 miljoonalla ihmisellä on kuukautiset. Niistä huolehtiminen turvallisesti ja ihmisarvoisesti on muuttunut tänä keväänä paljon vaikeammaksi, Heinänen sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut