Todistukset jaetaan lauantaina, vaikka perinteisiä kevätjuhlia ei pidetä

Ylioppilasjuhlia ei tänä keväänä koronavirusepidemian vuoksi juhlita, mutta ainakin joistakin koulujen kevätperinteistä pidetään yhä kiinni. Esimerkiksi Turussa, Kuopiossa ja Espoossa peruskoulujen oppilaat saavat todistukset kuten aiempinakin vuosina.

– Nyt kun olemme palanneet lähiopetusjärjestelmään, niin todistukset on tarkoitus jakaa normaaliin tapaan. Luokanopettaja tai -valvoja ojentaa ne kouluolosuhteissa asianosaisille käteen, Turun kaupungin perusopetuksesta vastaava palvelualuejohtaja Tommi Tuominen sanoo.

Kuopiossa toimitaan samoin kuin Turussa.

– Todistukset jaetaan lauantaina ihan kuten kuuluukin jakaa. Jos oppilas ei ole koulussa silloin, hänelle postitetaan todistus. Tai sitten on mahdollisuus käydä noutamassa se seuraavalla viikolla, jos on koulun kanssa näin sovittu, Kuopion perusopetuspäällikkö Taina Vainio kertoo.

Espoossa ne oppilaat, jotka eivät osallistu lähiopetukseen, saavat todistuksensa postitse.

Kevätjuhlien sijaan toisenlaista ohjelmaa

Koulujen kevätjuhlia ei tänä keväänä vietetä perinteisessä mielessä, sillä kokoontumisrajoitukset ovat yhä voimassa. Kouluvuosi ei silti pääty lauantaina täysin perinteittä.

– Kevätjuhlia ei Turussa järjestetä. Me pyrimme reunaehtojen puitteissa järjestämään luokkiin ja pienemmille ryhmille esimerkiksi Suvivirren laulamisen, Tommi Tuominen kertoo Turun peruskoulujen lauantain ohjelmasta.

Espoossa koulut voivat halutessaan järjestää etäkevätjuhlia, ja oman luokan oppilaiden kesken voi järjestää juhlallisia hetkiä lukuvuoden päättyessä. Lisäksi koulujen päättymistä juhlistetaan Espoossa kaupungin ja Tapiolan Sinfoniettan yhteisessä virtuaalikevätjuhlassa, joka striimataan lauantaina kello 10.

Kuopiossa ei myöskään järjestetä perinteisiä kevätjuhlia, mutta Pohjois-Savossa on oltu rajoitusten puitteissa kekseliäitä.

– Ei tietenkään sellaisia kevätjuhlia voi olla, joissa kaikki oppilaat kokoontuvat saliin ja siellä esiinnytään. Kouluissa on silti järjestelty erilaisia juttuja. Yhdestä koulusta tiedän, että siellä ollaan koulun pihalla ja sinne kokoonnutaan hyvin väljästi, Taina Vainio kertoo.

– Tiedän, että jossain koulussa on suunniteltu luokissa ohjelmaa, jota lähetetään Teamsin kautta toisiin luokkiin, hän lisää.

Helsingissä poliisi varautuu viime vuosien tapaan

Koronaviruksen vuoksi vappu oli vielä kovin rauhallinen tänä vuonna, mutta epidemian heikennyttyä saattaa lauantaina olla nuoria koulunsa päättäneitä liikkeellä runsaasti. Helsingin poliisi on siihen varautunut.

– Koulujen päättyminen on perinteisesti juhla, jolloin on nuoria juhlijoita liikkeellä paljon. Siihen on monesti liittynyt alkoholin käyttöä, mikä voi johtaa päähänpistoihin, jotka poliisin näkökulmasta ovat ei-toivottavia, komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista sanoo.

Heinosen mukaan poliisin resurssit ovat lauantaina samalla tasolla kuin viime vuosina samaan aikaan.

– Me varaudumme koulujen päättymisviikonloppuun kuten aiemminkin. Varaamme normaalin hälytysvalvontaresurssin lisäksi erillisen valvontaresurssin, eli kymmeniä poliiseja valvoo juhlimista. Tarkoitus on, että pidämme yleisen järjestyksen ja turvallisuuden toivottavalla tasolla, Heinonen lisää.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut