EU:n pääneuvottelija Michel Barnier väittää Britannian pyrkivän vetäytymään aiemmin sovitusta

Barnier muistutti, että sopimus on saatava valmiiksi 31. lokakuuta mennessä, jotta se voidaan ratifioida vuoden loppuun mennessä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Neljäs neuvottelukierros Euroopan unionin ja Britannian suhteiden uudelleenjärjestelyistä päättyi perjantaina turhautuneisiin äänenpainoihin.

– Ei merkittävää edistymistä, sanoi EU:n pääneuvottelija Michel Barnier.

Barnier väitti tiedotustilaisuudessa myös, että Britannia olisi pyrkinyt vetäytymään jo aiemmin sovituista asioista. Tällä hän viittasi erityisesti erosopimuksen yhteydessä annettuun poliittiseen julistukseen, joka tosin ei ole laillisesti sitova tai varsinainen sopimus.

Poliittisessa julistuksessa Britannia ja EU kuitenkin ilmaisivat yhteisen tavoitteen muun muassa reilusta ja tasapuolisesta kilpailusta.

Tasapuolisten kilpailuolosuhteiden takaaminen on ollut EU:n tärkeimpiä tavoitteita tulevan suhteen neuvotteluissa. EU:n näkökulmasta tämä vaatii Britannian sitoutumista tiettyihin EU-sääntöihin.

Britannialle tällainen sitoumus ei käy, vaan maa haluaisi karistaa jaloistaan kaikenlaisen EU-sääntelyn.

"Neuvotteluja ei voida jatkaa ikuisuutta"

Perjantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa Barnier huomautti, ettei neuvotteluita voida jatkaa ikuisuutta.

Barnierin mukaan osapuolten on päästävä sopimukseen uudesta suhteesta 31. lokakuuta mennessä, jos sopimus halutaan ratifioida vuoden loppuun mennessä.

– Edistyminen on rajallista, sanoi puolestaan Britannian pääneuvottelija David Frost omassa lausunnossaan.

Tiedotteessaan Frost toi kuitenkin esiin, että neuvotteluissa on ollut positiivinen sävy. Frostin mielestä kummankin osapuolen on nyt nopeutettava neuvotteluita. Hän sanoi, että neuvottelut ovat pian saavuttamassa rajat siinä miten paljon niitä pystytään viemään eteenpäin etäyhteyksien välityksillä.

Barnierin mukaan seuraava, viides neuvottelukierros pidetään kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa.

– En epäile, ettemme löytäisi yhteisymmärrystä loppukesän aikana tai viimeistään alkusyksystä, Barnier sanoi.

EU:n ja Britannian on määrä pitää kesällä huipputapaaminen, jossa tarkastellaan neuvottelujen etenemistä. Huipputapaamisen tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä sovittu.

Britannia kieltäytynyt jatkamasta siirtymäkautta

Neuvotteluissa on tarkoitus sopia siitä, miten EU:n ja Britannian välinen kauppa ja muut suhteet järjestetään vuoden lopussa päättyvän siirtymäajan jälkeen.

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa. Siirtymäkausi on mahdollistanut sen, että kaupankäynti Britannian ja EU:n välillä on jatkunut entiseen malliin.

Britannialla on mahdollisuus vielä tässä kuussa hakea lisäaikaa siirtymäkaudelle. Britannia on kuitenkin toistuvasti kieltäytynyt jatkamasta siirtymäkautta.

Jos sopimus tulevasta suhteesta ei valmistu vuoden loppuun mennessä eikä lisäaikaa haeta, kaupankäyntiin on luvassa hidasteita, kun EU siirtyy käymään Britannian kanssa kauppaa Maailman kauppajärjestön säännöillä.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut