Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjän mukaan "velkalista" ja "jemmalista" osoittavat United Brotherhoodin johtajan välittäneen 27 kiloa amfetamiinia

Tiistain oikeudenkäynnissä päästiin käsittelemään syytettä, jonka mukaan United Brotherhoodin (UB) johtaja olisi vastuussa 27 amfetamiinikilon levittämisestä. Syyttäjän mukaan määrä perustuu ainakin Tero Holopaisen hallusta vuonna 2018 löydettyyn paperille kirjoitettuun listaan.

Syyttäjän mukaan Holopainen oli toisen jäsenen kanssa matkalla Jyväskylästä pääkaupunkiseudulle päin, kun poliisi pysäytti heidät epäillyn liikennerikoksen takia. Holopaiselta löytyi "velkalista", joka syyttäjän mukaan täsmäsi toisella jäsenellä olleeseen "jemmalistaan".

Syyttäjä katsoo, että velkalistaan on kirjoitettu, mitä kukin amfetamiinin ostaja on velkaa, ja toiseen listaan taas on merkattu kilomääriä, jotka ovat piiloissa tai luovutettu vastaanottajille. Syyttäjän mukaan listan lukujen summasta muodostuu 27 kiloa.

Listan lisäksi Holopaiselta löytyi liki 12 000 euroa käteistä ja kolme puhelinta. Yhdessä puhelimista oli syyttäjän mukaan salattuun viestinvaihtoon soveltuva sovellus. Kaksi muuta olivat Blackberry-merkkisiä, joita syyttäjän mukaan käytetään yleisesti huumekaupassa puhelimen salausominaisuuden takia.

Syyttäjän mukaan 27 amfetamiinikilosta jaettiin eriä edelleen levitettäväksi UB:n jäsenille eri puolille Suomea. Huumetta oli syyttäjän mukaan välitetty ainakin Helsingissä ja Turussa. Tutkimuksissa on syyttäjän mukaan käynyt ilmi, että amfetamiini on samasta huumelaboratoriosta peräisin.

– Ovat samanlaista amfetamiinia saman laboratorion samasta erästä, syyttäjä Anna-Riikka Ruuth totesi lueteltuaan useampia takavarikkoja.

Holopainen kiistää syytteen. Puolustuksen mukaan hänellä ei ole mitään tekemistä väitettyjen huumeiden kanssa.

– (Listat) eivät voi tällaista tosiseikasta todistaa, että tulisi siitä 27 kiloa amfetamiinia, Holopaisen oikeusavustaja Ilkka Ukkonen sanoi.

Tilakuuntelussa nauhoitetusta keskustelusta eri mieltä

Iltapäivällä oikeudessa kuunneltiin tilakuuntelussa tallennettua nauhaa, jolla syyttäjän mukaan kuuluu, kuinka UB:n Turun-osaston johtaja käy toisen jäsenen kanssa keskustelua viiden kilon amfetamiinierästä. Syyttäjän mukaan sama viisi kiloa on mainittu Holopaisen velkalistassa.

Nauhalla äänekkään musiikin läpi kuuluu kahden miehen keskustelu. Sanoista on hankala saada selvää. Jossain vaiheessa koira käy kaksikon luona.

Nauhan kuuntelun jälkeen Holopaisen avustaja Ukkonen sanoi olevansa eri mieltä syyttäjän kanssa siitä, mistä nauhalla puhutaan. Ukkosen mielestä nauhalla kuuluu puhuttavan "pameista" ja mainittu luku ei ole viisi, vaan 50.

Nauhaa kuunneltiin uudestaan, kelattiin taas oikeaan kohtaan ja kuunneltiin. Yhdessä vaiheessa Ukkonen ja Holopainen menivät syyttäjän luokse, kyykistyivät pöydän molemmin puolin ja kuuntelivat kohdan ihan kaiuttimien lähellä.

– Viisikymmentä, Ukkonen sanoi.

– Viisi kiloa, syyttäjä Ruuth sanoi perään.

Asiasta ei syntynyt yhteisymmärrystä.

Pameilla tarkoitetaan diatsepaamia, joka on päihdekäytössä käytetty lääke.

Ruumisarkkuja myyvä talonrakentaja

Aiemmin aamupäivällä Holopaista kuultiin huumesyytteestä, joka koskee 1,4 amfetamiinikilon välittämistä. Kuuleminen alkoi puolustuksen kysymyksillä, ja miestä pyydettiin kertomaan koulutuksestaan ja liiketoimistaan. Holopainen kertoi olevansa koulutukseltaan merkonomi ja talonrakentaja.

Syytteen mukaan Holopainen olisi välittänyt Satu Anderssonille ja tämän kanssa tuomitulle miehelle amfetamiinia alkuvuodesta 2018.

Holopainen kiistää syytteen. Hän kertoi tuntevansa Anderssonin parinkymmenen vuoden takaa ja käyvänsä tämän kanssa kyllä kauppaa, mutta ei huumeista. Kauppatavarana on Holopaisen mukaan ollut koruja, autoja ja ruumisarkkuja. Hän sanoi myyneensä Anderssonille 10–15 arkkua.

Satu Andersson on Vuosaaren palkkamurhasta tuomitun ja pitkään alamaailmassa vaikuttaneen Raimo Anderssonin leski. Andersson on aiemmin tuomittu vuosiksi vankilaan amfetamiinista, jonka välittämisestä Holopainen on nyt syytteessä. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Anderssonia kuultiin tänään puolustuksen todistajana. Hän sanoi, ettei ollut käynyt huumekauppaa Holopaisen kanssa.

Anderssonilta ei otettu todistajanvalaa ennen kuulemista.

Grillausta ja saunomista

Kuulemisessa syyttäjä halusi tietää yhdestä kerrasta, kun Holopainen vieraili Anderssonin luona. Syyttäjän mukaan ennen tapaamista ihmisten puheluista välittyi se, että amfetamiinia ei ollut, ja jotakin tai jotain odotettiin. Kun Holopainen oli käynyt Anderssonin luona, amfetamiinia oli saatavilla, syyttäjä sanoi. Holopainen toisti, ettei asia liity häneen ja että hänellä ei ole mitään tekemistä amfetamiinin kanssa.

Holopaista pyydettiin myös kertomaan omasta historiastaan United Brotherhoodissa. Syyttäjä Ruuth kysyi, kuinka kauan hän on ollut ryhmän toiminnassa.

– Jonkin aikaa, Holopainen vastasi.

Syyttäjä pyysi tarkentamaan, kuinka kauan tarkalleen ja missä asemassa. Holopainen vastasi puhuvansa asiasta toisen syytteen yhteydessä.

Syyttäjä tiedusteli myös ryhmän säännöllisistä kokoontumisista ja jäsenten oleskelusta Tuusulassa sijaitsevalla kerhotilalla. Holopainen kertoi, että kokoukset järjestettiin vuoden 2018 loppuun asti aina keskiviikkoisin. Kokousten lisäksi kerhotiloissa on vietetty aikaa muun muassa grillaten ja saunoen, Holopainen sanoi.

Myönsi velanperinnän

Syyttäjä kysyi Holopaiselta tämän asunnosta löytyneestä muistitikusta, joka oli nimetty Holopaisen lempinimen mukaan. Tikulta saatiin syyttäjän mukaan palautettua poistettu merkintä, joka täsmäsi Holopaisen hallusta löytyneeseen paperilappuun. Sekä tikussa että lapussa oli merkintä "6 700" tietyn nimen tai sen alkukirjaimen kanssa. Syyttäjän mukaan merkintä liittyy huumeisiin ja velkaan.

Holopainen kiistää, että muistitikku olisi hänen. Lapussa ollut summa taas liittyy hänen mukaansa yhteen velkaan vuodelta 1999.

– Se ei liity millään tavalla tähän kyseisen asiaan, Holopainen sanoi.

Tähän syyttäjä kysyi Holopaiselta, onko tällä velanperintään liittyvää toimintaa.

– Harjoitatteko te jotain velanperintää? syyttäjä Ruuth kysyi.

– Kyllä, Holopainen vastasi.

Syyttäjä vaatii 13 vuoden vankeutta

Viime viikolla alkaneessa oikeudenkäynnissä on yhteensä kymmeniä syytettyjä, ja se kestää syksyyn asti. Holopaista syytetään 27 kilon yksittäisestä amfetamiinierästä ja muista pienemmistä huumemääristä.

Syyttäjän mukaan Holopainen on myös pessyt rikollista rahaa massiivisessa rakennusprojektissa. Porvoossa sijaitsevalle, bulvaanijärjestelyin hankitulle kiinteistölle on syyttäjän mukaan rakennutettu muun muassa kaksi omakotitaloa.

Lisäksi Holopaisen epäillään kerryttäneen raskasta aseistusta. Epäillyt ampuma-aserikokset koskevat muun muassa konepistoolien, kiväärien ja haulikkojen hallussapitoa. Aseita on syyttäjän mukaan löytynyt muun muassa Holopaisen vapaa-ajan asunnolta Lohjalta.

Syyttäjä vaatii Holopaiselle 13 vuoden vankeusrangaistusta. Puolustus on aiemmin kommentoinut, että kaikki syytteet tullaan kiistämään.