"Tehkää loppu kivulle" – poliisin käsiin kuolleen George Floydin veli puhui edustajainhuoneen oikeusvaliokunnalle

Philonise Floyd sanoi lausunnossaan, ettei hänen isoveljensä ansainnut kuolla 20 dollarin vuoksi. AFP / LEHTIKUVA

STT

Poliisin käsiin kuolleen George Floydin veli pyysi keskiviikkona Yhdysvaltain kongressia tekemään lopun kärsimykselle ja hyväksymään lakiuudistukset, jotka vähentävät poliisiväkivaltaa.

– Olen täällä pyytääkseni teitä tekemään sille lopun. Tehkää loppu kivulle, nuorempi Floyd sanoi keskiviikkona edustajainhuoneen kuulemisessa pyyhkien otsaansa ja pidätellen kyyneliä.

– En voi kertoa teille, millaista tuskaa tuntee, kun katsoo oman isoveljensä, jota on ihaillut koko ikänsä, kuolevan. Kuolevan anellen äitiään, hän sanoi.

Philonise Floyd jatkoi lausuntoaan kertoen, ettei hänen isoveljensä ansainnut kuolla 20 dollarin vuoksi. Summalla hän viittasi siihen, kuinka Floydia pidättäneet poliisit olivat epäilleet, että Floyd oli yrittänyt käyttää väärennettyä rahaa.

– Kysyn teiltä: Onko tuo mustan miehen arvo, 20 dollaria? Philonise Floyd jyrisi.

– Tämä on vuosi 2020. Nyt saa riittää.

George Floydin kuolema synnytti Yhdysvaltain laajuisen ja ympäri maailmaa levinneen ihmisoikeusliikehdinnän. Floyd haudattiin tiistaina Texasin Houstonissa.

"Se on niin väärin kuin väärä voi olla"

Nuorempi Floyd kuvaili sitä, miten hänen veljensä toistuvat avunpyynnöt jätettiin huomiotta.

– Pyydän, kuulkaa pyyntöä, jonka nyt esitän teille, meidän perheemme pyyntöä ja niitä pyyntöjä, jotka raikuvat kaduilla ympäri maailmaa, Philonise Floyd julisti kasvoillaan kasvosuojain, jossa oli hänen veljensä kuva.

– Ehkä puhumalla kanssanne, voin varmistaa, ettei hänen (George Floydin) kuolemansa mennyt hukkaan.

Edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan demokraattipuheenjohtaja Jerry Nadler sanoi, että lainvalvonnassa havaittuun rakenteelliseen rasismiin tulee puuttua kattavalla ratkaisulla, vaikka monet poliisit ovatkin kunnollisia ja noudattavat lakia.

Oikeusvaliokunnan johtava republikaanijäsen Jim Jordan sanoi, että on koittanut todellisen keskustelun aika siitä, miten poliisi kohtelee afroamerikkalaisia.

– Se on niin väärin kuin väärä voi olla, ja veljesi tappajat joutuvat oikeuden eteen, Jordan sanoi Philonise Floydille.

Kaksi päivää ennen George Floydin veljen lausuntoa kongressin demokraatit julkistivat uudistuspaketin, joka pyrki vähentämään rakenteellista rasismia Yhdysvaltain viranomaisten toiminnassa.

Lakialoite pyrkii lopettamaan poliisiväkivallan muun muassa tekemällä poliisien syyttämisen helpommaksi.

Mielenosoittajat: Muutokset eivät riittäviä

Poliisiväkivaltaa ja ihonväriin perustuvaa epäoikeudenmukaisuutta vastustavat laajat mielenosoitukset ovat jatkuneet viime päivinä eri puolilla Yhdysvaltoja.

Protestit alkoivat sen jälkeen, kun Floyd kuoli Minneapolisissa 25. toukokuuta. Floydin taposta syytetään poliisia, joka painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan pidätystilanteessa. Myös kolmea muuta poliisia syytetään avunannosta tappoon.

Mielenosoittajat ovat vaatineet poliisin rahoituksen leikkaamista ja ainakin paikoin myös poliisilaitoksen lakkauttamista sen nykyisessä muodossa.

Ympäri maata on viime päivinä kerrottu askelista poliisin toiminnan muuttamiseksi. Esimerkiksi Washingtonin alueen paikallishallinto äänesti tiistaina läpi aloitteen, jolla muun muassa estetään palkkaamasta poliiseiksi ihmisiä, joilla on taustallaan vakavia rikkomuksia. Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post .

Washingtonissa mieltään osoittavien mukaan muutokset eivät kuitenkaan ole riittäviä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut