Sinilevää vain hieman enemmän kuin viime viikolla – männyn siitepölylautat voivat hämätä

Etelä-Suomen merialueilla ja järvillä havainnot sinilevästä ovat vain hieman lisääntyneet viime viikosta, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

Kaikissa tehdyissä havainnoissa on ollut kyse vähäisistä määristä levää, mikä on Syken mukaan ajankohdalle tyypillistä.

Vedessä esiintyy edelleen paikoin myös männyn siitepölyä, joka veden pinnalla näyttää erehdyttävästi sinilevältä.

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta, ja rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas sinilevä muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja, ja sitä kasautuu rantaveteen.

Rannikolla paikallisia sinileväesiintymiä

Avoimella Suomenlahdella esiintyy paikoin sinilevää veteen sekoittuneena. Suomen eteläisellä ja lounaisella rannikolla on havaittu paikallisia sinileväesiintymiä hieman useammassa paikassa kuin viime viikolla.

Järvillä on havaittu hieman sinilevää viidellä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla pääasiassa eteläisessä Suomessa.

Merialueilla ja järvillä ei ole kuitenkaan vielä havaittu sinileväkukintoja. Varsinainen sinilevien pintakukinta vaatii kehittyäkseen yleensä ainakin parin viikon suotuisat säät.

Veden lämmetessä sinilevää voi kehittyä nopeastikin

Merivesi on hieman lämmennyt viime viikosta mutta on monin paikoin edelleen alkukesäisen viileää. Meriveden lämpötila vaihtelee Suomea ympäröivillä merialueilla kuuden ja 16 asteen välillä. Aivan rannikon tuntumassa vesi voi olla jonkin verran lämpimämpää kuin avomerellä.

Järvien pintalämpötilat ovat ajankohdalle tyypillisiä. Pintaveden lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa yleisesti 14–18 astetta ja pohjoisimmassa Suomessa 5–11 astetta.

Lämpimän sään jatkuessa sinilevän todennäköisyys voi kasvaa.

– Sääolosuhteet vaikuttavat suuresti sinilevien runsastumiseen, joten tyynellä säällä ja veden lämmetessä paikallinen sinileväkukinta voi kehittyä suhteellisen nopeastikin. Tällä hetkellä sinilevätilanne on kuitenkin vielä alkukesälle tavanomaisen rauhallinen. Runsaimmin sinileviä esiintyy Itämerellä yleensä vasta heinä- ja elokuussa, kertoo Syken tutkija Heidi Hällfors tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut