Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puoluevaltuustot koolla - mitä sanoo Kulmuni omilleen, entä Halla-aho? Lue yön uutiskooste

Keskustan puoluevaltuusto pitää tänään etäkokouksen puoluetoimistollaan Helsingin Apollonkadulla. Kokous alkaa keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin poliittisella puheella.

Keskusta on viime aikoina ollut oikeassa pyörremyrskyssä, kun Kulmuni erosi valtiovarainministerin paikaltaan viestintäkoulutuskohun takia. Hänen tilalleen tuli eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.

Kulmuni kuitenkin ilmoitti olevansa käytettävissä keskustan puheenjohtajaksi myös alkusyksyn puoluekokouksen jälkeen.

Ylen tuoreimman gallupin mukaan enemmistö keskustavaikuttajista toivoo, että Kulmuni haastettaisiin. Useimpien mielestä paras haastaja olisi kansanedustaja Annika Saarikko.

Halla-aho pitää tilannekatsauksen perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa

Perussuomalaisten puoluevaltuusto kokoontuu tänään aamupäivällä Helsingissä. Kokous alkaa puheenjohtajan Jussi Halla-ahon poliittisella tilannekatsauksella, minkä jälkeen on tiedotustilaisuus.

Tällä viikolla puolue on ollut esillä sitä lähellä olevan ajatuspajan Suomen Perustan maanantaina julkaiseman teoksen vuoksi. Tekstissä esitetään väitteitä muun muassa yhteiskunnassa vallitsevasta naisten tyranniasta. Halla-ahon mukaan ajatuspajan julkaisut eivät ole puolueen kannanottoja.

Kansalaiset pitäisivät verot ennallaan - tai voisi niistä vähän tinkiäkin

Verot olisi säilytettävä ennallaan ja osin laskettava, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Suomalaiset eivät ole innokkaita nostamaan mitään veroja, vaikka tavoitteena olisi maan talouden ja julkisten hyvinvointipalveluiden turvaaminen.

Lähes kaksi kolmasosaa vastaajista haluaa säilyttää kunnallisveron ennallaan. Enemmistö pitäisi myös valtiolle maksettavan ansiotuloveron nykyisellä tasolla. Niitä veroja, joita kansalaiset laskisivat, ovat perintö- ja lahjavero, ajoneuvovero ja autovero.

Buffetpöydät askarruttavat ravintoloiden asiakkaita - noutopöydistä ei saisi itse kasata annoksia, mutta epäkohdista on raportoitu eri puolilla Suomea

Ruokaravintoloiden noutopöydät herättävät asiakkaissa kysymyksiä eri puolilla Suomea. Buffetpöydistä on tullut asiakkailta kaikkein eniten kyselyitä, kertovat ravintolarajoituksia STT:lle kommentoineet aluehallintovirastot.

Yleisin syy epäkohtailmoitusten tekemiseen on se, että asiakkaat ovat itse voineet annostella ruokansa noutopöydästä.

Valtioneuvoston ohjeistuksen mukaan ravintoloiden asiakkaat eivät saa itse kasata annoksiaan buffetpöydässä, vaan ravintolan henkilökunnan tulee tehdä se asiakkaan puolesta.

Ravintolarajoituksia kommentoivat STT:lle Etelä-Suomen, Itä-Suomen, Lounais-Suomen, Pohjois-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastot.

Norjan rajan aukeamista odotetaan Lapissa

Lapin matkailuala uskoo, että suomalaiset suuntaavat pohjoiseen kesäloman viettoon.

Kolarin kunnanjohtajan Kristiina Tikkalan mukaan Lapissa ei enää pelätä, että eteläsuomalaiset turistit toisivat koronavirusta melko vähillä tartunnoilla selvinneeseen maakuntaan. Tikkala sanoo, että matkailijat toivotetaan tervetulleiksi rajoitukset huomioiden.

Yksi ratkaiseva tekijä matkailijoiden päätöksissä saattaa olla Norjan rajan aukeaminen. Suomen hallitus päätti torstaina, että sisärajavalvonta poistuu Suomen ja Norjan väliseltä maarajalta maanantaista alkaen. Myös Norja sallii suomalaisten matkailun maahan maanantaista lähtien.

Ranska aikoo avata rajojaan Schengen-alueen ulkopuolisille maille heinäkuun alusta alkaen

Ranska aikoo avata ulkorajojaan Schengen alueen ulkopuolisille maille heinäkuun 1. päivästä alkaen. Asiasta kertoivat maan sisäministeri Christophe Castaner ja ulkoministeri Jean-Yves Le Drian yhteisessä tiedotteessa perjantaina paikallista aikaa.

Ministerien mukaan rajojen avaaminen tapahtuu vaiheittain ja vaihtelee tapauskohtaisesti sen mukaan, millainen terveystilanne kussakin maassa on. Lisäksi avaamispäätöksiin vaikuttavat tiedotteen mukaan Euroopan tasolla tuohon mennessä tehdyt sopimukset. (Lähde: AFP)

Minneapolisissa päätettiin poliisin lakkauttamisesta vajaa kolme viikkoa George Floydin kuoleman jälkeen

Minneapolisin kaupungin poliisivoimien toiminta lakkautetaan ja poliisi korvataan eräänlaisella yhteisövetoisella turvallisuusvirastolla. Minneapolisin kaupunginvaltuusto äänesti asiasta yksimielisesti perjantaina paikallista aikaa.

Asiasta päätettiin vajaat kolme viikkoa sen jälkeen, kun George Floyd kuoli Minneapolisissa poliisin käsiin. Floydin kuolema käynnisti Yhdysvaltain ja maailman laajuisen rakenteellisen rasismin ja poliisiväkivallan vastaisen liikehdinnän.

Valtuusto päätti, että kaupungissa käynnistettäisiin vuodenmittainen prosessi, jonka myötä kehitettäisiin uudenlainen turvallisuusmalli. (Lähde: AFP)

Afrikan maat haluavat YK:n ihmisoikeusneuvoston ottavan rasismin ja poliisiväkivallan käsittelyyn

Afrikan maat toivovat, että YK:n ihmisoikeusneuvosto ottaisi rasismin ja poliisiväkivallan pikaisesti käsittelyyn.

Yhteensä 54 Afrikan maan puolesta kirjoitetussa kirjeessä Burkina Fason YK:n suurlähettiläs pyysi neuvostolta kiireellisesti väittelyä muun muassa ihonväriin pohjautuvista ihmisoikeusrikkomuksista ja mielenosoittajiin kohdistuvasta väkivallasta. Käsittelyä toivotaan ensi viikolle.

Aiemmin tällä viikolla yli 600 järjestöä yhdessä poliisiväkivallan uhrien perheiden kanssa vaati, että neuvosto käsittelisi rakenteellista rasismia ja poliisien koskemattomuutta Yhdysvalloissa.

Brasiliassa maailman toiseksi eniten koronaan liittyviä kuolemia - kuolleita lähes 42 000

Brasiliassa on nyt maailman toiseksi eniten koronaan liittyviä kuolemia, selviää maan terveysministeriön tilastoista.

Maassa oli kirjattu paikallista aikaa perjantaihin mennessä yhteensä 41 828 koronakuolemaa. Edellisten 24 tunnin ajalta ilmoitettiin yhteensä 909 uutta kuolemaa.

Uusien kuolemantapausten myötä Brasilia meni kuolemien määrässä Britannian ohitse. Enemmän koronaan liittyviä kuolemantapauksia on vain Yhdysvalloissa.

Tartuntoja 212 miljoonan asukkaan Brasiliassa on varmistettu yli 828 000. Asiantuntijoiden mukaan tartuntatapausten todellinen määrä voisi olla 10 tai 15 kertaa korkeampi. (Lähde: AFP)

Juventus ylsi Italian cupin finaaliin maalittoman tasapelin jälkeen

Jalkapallojoukkue Juventus on edennyt Italian cupin finaaliin. Joukkue pelasi kotonaan 0–0-tasapelin AC Milania vastaan, kun italialaisjalkapallo jatkui kolmen kuukauden koronavirusrajoitusten aiheuttaman tauon jälkeen.

Joukkueet kohtasivat cupin merkeissä viimeksi helmikuussa. Tuolloin ottelu päättyi 1–1.

Finaaliin Juventuksen vei vierasmaalisääntö. Helmikuussa Cristiano Ronaldon tekemä maali rangaistuspotkusta riitti cupin finaaliin. Keskiviikon finaalissa Juventuksella on vastassaan Napoli tai Inter. (Lähde: AFP)