Valtiovarainministeri Vanhanen: Elvytysvaiheen jälkeen tarvitaan sopeutustoimia vielä tällä vaalikaudella

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan Suomelle on äärimmäisen tärkeää, että Euroopan päämarkkina-alue pääsee jaloilleen. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Tuore valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistuttaa, että koronapandemian takia aloitettua elvytystä ei voi jatkaa loputtomiin.

– Tämän elvytysvaiheen jälkeen tarvitaan myös sopeutustoimia, ja ne ovat vielä tällä vaalikaudella edessä. Toivomme nyt kaikilta pitkämielisyyttä, Vanhanen sanoi keskustan puoluevaltuuston etäkokouksessa.

Vanhasen mukaan elvytysvaiheen jälkeen on ratkaisevaa, että normaalit markkinat toimivat, vaikka ne koronan takia toimivatkin luultavasti eri muodossa kuin aikaisemmin.

Hänen mukaansa Suomelle on äärimmäisen tärkeää, että Euroopan päämarkkina-alue pääsee jaloilleen.

– Finanssikriisin jälkeen pitkä häntä alijäämässä johtui pitkälti siitä, että meidän vientimme romahti.

Vanhanen katsoo, että myös nyt on ennusmerkkejä siitä, että viennille käy tälläkin kertaa huonosti. ja sen takia on myös Suomen kysymys, millä tavalla Euroopassa elvytään.

Vanhasen mukaan alkanut vuosikymmen on aika samanlainen kuin edellinen vuosikymmen. Vanhanen sanoo, että hänellä oli vuonna 2007 alkaneelle vaalikaudella visio siitä, että julkisen talouden velka tippuu 25 prosenttiin. Valtion velka putosikin koko ajan aina 30 prosenttiin asti, mutta sitten tuli finanssikriisi.

– Sen seurauksena olimme 10 vuotta alijäämäisiä, velkasuhde nousi 60 prosenttiin ja nyt näyttää valitettavasti siltä, että tämän vuosikymmenen lopussa ollaan 80 prosentin tasolla, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan hallituksen koronakevät on onnistunut siinä mielessä, että Suomessa korona saatiin hallintaan sekä tehtiin isoja taloudellisia satsauksia talouden ylläpitämiseksi ja että yritykset voisivat toimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.