Yhdysvaltain korkein oikeus: kansalaisoikeuslaki suojelee myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä työpaikkasyrjinnältä

Tuomioistuimen tuore linjaus on ristiriidassa presidentti Donald Trumpin hallinnon näkemyksen kanssa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain korkein oikeus linjaa kansalaisoikeuslain suojelevan myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä työpaikkasyrjinnältä. Vuoden 1964 kansalaisoikeuslaki kieltää syrjinnän muun muassa rodun, uskonnon tai sukupuolen perusteella. Tämänpäiväisessä päätöksessä linjataan, että samainen laki kattaa myös seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin.

Korkeimman oikeuden mukaan kenellekään ei voi esimerkiksi antaa potkuja vaikkapa homoseksuaalisuuden tai transsukupuolisuuden vuoksi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavat aktivistit, demokraattipoliitikot ja lukuisat suuryritykset ovat vaatineet korkeinta oikeutta vääntämään rautalangasta, että laki suojelee myös LHBTIQ-yhteisöä. Edellä mainittu kirjainyhdistelmä viittaa niin sukupuoli- kuin seksuaalivähemmistöihin.

Merkittävä voitto LHBTIQ-yhteisölle

New Yorkin osavaltion demokraattikuvernööri Andrew Cuomo kuvaili Twitterissä korkeimman oikeuden päätöstä merkittäväksi voitoksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksille.

– Kenenkään ei pitäisi joutua syrjityksi seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi, hän lisäsi.

Vuonna 2015 korkein oikeus laillisti samaa sukupuolta olevien avioliitot. Ihmisoikeusaktivistit ovat kuitenkin pelänneet, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin korkeimpaan oikeuteen nimittämät kaksi konservatiivituomaria voisivat vesittää tulevia erävoittoja LHBTIQ-yhteisölle.

Peloista huolimatta tuoreen enemmistöpäätöksen kirjoitti nimenomaan toinen Trumpin nimittämistä tuomareista, Neil Gorsuch.

Jos ihminen erotetaan vaikkapa homoseksuaalisuuden tai transsukupuolisuuden vuoksi, saa hän potkut sellaisten ominaisuuksien tai toiminnan vuoksi, jota ei olisi jonkun muun sukupuolen edustajan kohdalla kyseenalaistettu, sanoi Gorsuch.

Täten päätöksessä on Gorsuchin mukaan erottamaton rooli myös sukupuolella, jonka perusteella syrjiminen on nimenomaisesti kielletty vuoden 1964 laissa.

Isku Trumpin hallinnolle

Tuomioistuimen tuore linjaus on ristiriidassa Trumpin hallinnon näkemyksen kanssa.

– Sukupuoli viittaa siihen, oletko syntynyt naiseksi vai mieheksi, ei seksuaaliseen suuntautumiseesi tai sukupuoli-identiteettiisi, Trumpin hallintoa edustava asianajaja Noel Francisco sanoi korkeimmalle oikeudelle.

Franciscon mukaan lain päivittäminen on kongressin, ei oikeuslaitoksen tehtävä. Samaa mieltä oli myös toinen Trumpin nimittämistä korkeimman oikeuden tuomareista, Brett Kavanaugh.

Vaikka Kavanaugh vastusti päätöstä, hän kirjoitti päätöksen edustavan tärkeää voittoa Yhdysvaltain seksuaalivähemmistöille.

New York Timesin mukaan päätös hyväksyttiin äänin kuusi puolesta ja kolme vastaan. Gorsuchin lisäksi linjausta puolsivat korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts sekä neljä muuta tuomaria Ruth Bader Ginsburg, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor ja Elena Kagan.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut