Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin ilmoitus joukkojen vetämisestä Saksasta aiheuttaa päänsärkyä Euroopassa – tutkijan mukaan aikeen toteuttaminen voi merkitä vaikeuksia myös USA:n asevoimien omalle toiminnalle

Vallitseva turvallisuustilanne ei ollut perustelujen joukossa kun presidentti Donald Trump vahvisti aikeet vetää amerikkalaisjoukkoja pois Saksasta. Trumpin tyytymättömyys Saksan "rikolliseen" haluttomuuteen nostaa puolustusmäärärahojaan liittyi turvallisuuteen osittain, maiden kauppakiistat tai "hyvin palkattujen sotilaiden" ostovoima Saksassa eivät ollenkaan.

Monien arvioiden mukaan ilmoitusta motivoi eniten Yhdysvaltain sisäpolitiikka ja lähestyvät presidentinvaalit. Niin tai näin, yksipuolisesti ja liittolaisia kuulematta tehty päätös aiheuttaa Euroopassa monenlaista huolta. Myös Yhdysvallat voi ajautua vetäytymisen seurauksena vaikeuksiin, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Niklas Helwig.

– Amerikkalaisjoukot eivät ole Saksassa puolustamassa Saksaa, vaan Saksa on tärkeä solmukohta toiminnalle Afrikassa, Lähi-idässä ja myös Baltiassa, Helwig tiivistää.

Yhdysvaltain asevoimien Euroopan ja Afrikan joukkojen esikunnat sijaitsevat molemmat Saksassa. Lisäksi maassa on muun muassa merkittävä amerikkalainen lentotukikohta ja sotilassairaala. Jos vetäytymispäätös vaikuttaa näihin toimintoihin, Yhdysvaltojen voi Helwigin mukaan olla aiempaa vaikeampaa osoittaa sotilaallista voimaansa monilla muilla alueilla.

Stoltenberg: Natossa pitää "keskustella"

Trumpin mukaan Yhdysvalloilla on Saksassa 52 000 sotilasta, josta määrä vähennetään 25 000 sotilaaseen. Pentagonin mukaan todellinen nykyinen luku on vajaat 35 000 sotilasta. Ulkoministeri Heiko Maasin mukaan Saksalle ei ole kerrottu virallisesti mitään yksityiskohtia joukkojen uudelleensijoittamisesta.

Sotilasliitto Natolle ja lännelle laajemminkin vetäytymispäätös on paha isku. Pääsihteeri Jens Stoltenberg vältteli tiistaina moittimasta Trumpia ja tyytyi korostamaan, että päätöksestä on syytä Natossa "keskustella" ja ettei vetäytymisen toimeenpanosta ja ajankohdasta ole vielä varmuutta.

Baltian maiden osalta Naton pelotteen selkäranka Venäjää vastaan ovat olleet juuri Saksaan sijoitetut amerikkalaisjoukot, Helwig sanoo. Myös paljon puheena ollut sotilaallinen liikkuvuus eli se, kuinka nopeasti joukkoja saataisiin muualta Baltian maiden avuksi, on tukeutunut vahvasti Saksan kautta toteutettaviin logistisiin ratkaisuihin.

Puola: Haluamme amerikkalaisten jäävän

Kun ennakkohuhut vetäytymisestä alkoivat velloa, esiin nousi ajatus Saksassa olevien joukkojen siirtämisestä Puolaan. Vaikka Puola on lähempänä Baltiaa, tällainen siirto ei Helwigin mukaan ratkaisisi joukkojen liikuttelun ongelmia. Sen sijaan se varmuudella ärsyttäisi Venäjää eli poliittinen hinta olisi kova.

– Tällainen eskaloituminen ei ole sen paremmin Baltian maiden kuin Suomenkaan edun mukaista. Baltian maat ovat huolissaan johdonmukaisuuden ja poliittisen päättäväisyyden puutteesta Naton politiikassa, Helwig arvioi.

Kuin sattumalta ulkoministeri Maas vieraili tiistaina Varsovassa korostamassa Saksaan sijoitettujen amerikkalaisjoukkojen tärkeyttä. Hänen virkaveljensä Jacek Czaputowicz sanoi Puolan keskustelleen Yhdysvaltain läsnäolon vahvistamisesta maassa. Asia ei kuitenkaan kytkeydy Yhdysvaltain joukkoihin Saksassa.

– Meidän näkökulmastamme amerikkalaisjoukot Saksassa palvelevat myös meidän turvallisuuttamme. Me haluaisimme heidän läsnäolonsa Saksassa jatkuvan, Czaputowicz sanoi AFP:n mukaan.