USA:n korkein oikeus kumosi Trumpin päätöksen lopettaa unelmoijien suojeluohjelma

Trump määräsi Daca-ohjelman lopetettavaksi vuonna 2017. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa korkein oikeus on kumonnut presidentti Donald Trumpin päätöksen lopettaa paperittomia siirtolaislapsia suojeleva Daca-ohjelma.

Presidentti Barack Obaman vuonna 2012 aloittama Daca-ohjelma on tarjonnut noin 700 000:lle lapsena maahan laittomasti tuodulle niin sanotulle unelmoijalle suojan karkotukselta sekä mahdollisuuden opiskella ja tehdä töitä laillisesti.

Trump määräsi ohjelman lopetettavaksi vuonna 2017 ja antoi kongressille kuusi kuukautta muuttaa ohjelmaa. Kongressi ei kuitenkaan päässyt yksimielisyyteen siitä, miten suojeluohjelmaa pitäisi muuttaa, joten ohjelma päättyi. Sittemmin asiaa on puitu lukuisissa oikeusistuimissa.

Korkein oikeus ei ottanut kantaa itse ohjelmaan, mutta totesi Trumpin hallinnon vieneen päätöksen läpi oikukkaasti ja mielivaltaisesti. Oikeuden mukaan hallinto ei esittänyt päätökselleen kunnollisia laillisia perusteita.

Oikeus päätti asiasta äänin 5–4. Ratkaisevaksi muodostui se, että korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts kallistui samalle kannalle oikeuden liberaalien tuomareiden kanssa.

Trump ryöpytti korkeinta oikeutta

Obaman hallinto yritti puuttua Daca-ohjelmalla laittomasti maahan tulleiden siirtolaisten ongelmiin. Moni lapsena maahan tuotu paperiton siirtolainen elää Yhdysvalloissa vuosikymmeniä laittomasti, mikä vaikeuttaa merkittävästi työntekoa ja opiskelua.

Trump puolestaan lupasi aikanaan vaalikampanjassaan torpata laittoman siirtolaisuuden maahan, ja Dacan lopettaminen oli osa tätä kokonaisuutta.

Presidentti reagoi korkeimman oikeuden ratkaisuun nopeasti Twitterissä . Trump katsoo oikeuden olevan kallellaan demokraattien suuntaan.

– Nämä kamalat ja poliittisesti latautuneet päätökset, joita korkeimmasta oikeudesta tulee, ovat kuin haulikon laukauksia republikaaneiksi tai konservatiiveiksi itseään kutsuvien ihmisten naamaan, Trump latasi.

– Saatteko sellaisen kuvan, että korkein oikeus ei pidä minusta?

Trump on presidenttikautensa aikana päässyt nimittämään korkeimpaan oikeuteen kaksi konservatiivista tuomaria. Oikeudessa on nyt konservatiivinen enemmistö, mutta tuomarit eivät aina äänestä täysin ideologisten linjojen mukaan, ja esimerkiksi puheenjohtaja Robertsia pidetään maltillisena tuomarina, joka toimii usein vaa'ankieliäänenä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut