Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan takia lykätty voitonparaati järjestyi Moskovaan juuri ennen äänestystä Putinin lisävuosista

Presidentti Vladimir Putin esitteli keskiviikkona Venäjän asevoimien mahtia perinteisessä voitonpäivän paraatissa. Paraati järjestettiin Moskovassa vain päivää ennen kuin Venäjällä alkaa äänestys perustuslakimuutoksesta, jonka mukaan Putin voisi pysyä teoriassa vallassa vuoteen 2036 asti.

Sekä äänestys että paraati oli tarkoitus pitää jo aiemmin, mutta niitä lykättiin koronaepidemian takia. Putinin arvostelijoiden mukaan niitä ei olisi pitänyt järjestää vieläkään: Venäjällä on vahvistettu yli 600 000 koronavirustartuntaa ja yli 8 000 virustaudista johtuvaa kuolemaa, suuri osa Moskovassa. Tautitilanne on ollut pahempi vain Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.

Hallinnon mukaan paraatissa huomioitiin turvatoimet – siitä huolimatta, että osanottajat eivät käyttäneet kasvosuojaimia ja paraati järjestettiin, vaikka Moskovassa joukkokokoontumiset on edelleen muuten kielletty. Viranomaiset olivat tosin kehottaneet moskovalaisia seuraamaan paraatia ennemmin kotona televisiosta kuin saapumasta paikalle suurin joukoin.

Putinin arvostelijoiden mielestä suosiotaan menettänyt presidentti vaaransi ihmisten terveyden omien poliittisten tarkoitusperiensä takia. Opposition johtohahmo Aleksei Navalnyi kritisoi myös paraatiin upotettuja valtavia summia. Samalla hän kehotti ihmisiä boikotoimaan perustuslakiäänestystä.

– Yksi hullu, ahne, vallasta sekaisin mennyt mies pistää koko maan osallistumaan houreisiinsa, Navalnyi sanoi.

Suurvaltojen johtajat jäivät kotiin

Normaalisti voitonpäivää juhlitaan 9. toukokuuta sen muistoksi, että natsi-Saksa antautui liittoutuneille toisessa maailmansodassa 8. toukokuuta 1945. Paraatin aluksi Putin hehkutti maansa roolia sodan loppuratkaisussa. Putinin mukaan muu maailma on Venäjälle kiitollisuudenvelassa.

– On mahdotonta edes kuvitella, millainen maailma olisi, jos puna-armeija ei olisi puolustanut sitä, presidentti sanoi.

Massiiviseen paraatiin osallistui liki 14 000 sotilasta yli kymmenestä maasta sekä muun muassa panssaroituja ajoneuvoja, lentokoneita ja helikoptereita. Ennen koronapandemian puhkeamista myös Ranskan ja Kiinan presidenttien piti ottaa osaa juhlallisuuksiin. Heidän sijaansa Putinin vieraina nähtiin entisten neuvostotasavaltojen johtajia, kuten Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi usein tituleerattu Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko.

Torstaina alkaa alun perin huhtikuulle kaavailtu äänestys perustuslakimuutoksesta. Se pidetään yhden päivän sijaan viikon mittaisena, jotta viranomaisten mukaan vältyttäisiin viruksen leviämisen kannalta vaarallisilta väkijoukoilta.

Lakiesityksen mukaan nykyisen presidentin virkakausien määrä nollataan. Tämän myötä Putin voisi asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa ja johtaa Venäjää teoriassa vielä 16 vuotta.