Virvoitusjuomavalmistaja Coca-Cola ilmoitti perjantaina keskeyttävänsä mainontansa sosiaalisessa mediassa ainakin 30 päiväksi. Julkaisualustoilta on vaadittu tilintekoa siitä, miten ne käsittelevät rasistista sisältöä.
– Maailmassa ei ole tilaa rasismille eikä sosiaalisessa mediassa ole tilaa rasismille, The Coca-Cola Companyn toimitusjohtaja James Quincey sanoi tiedotteessa.
Hänen mukaansa sosiaalisen median yritysten tulee tarjota parempaa vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Monet muut suurbrändit ovat viime aikoina ilmoittaneet boikotoivansa sosiaalisen median alustoja. Tarkoituksena on pakottaa alustat muuttamaan toimintamalleja, joilla ne reagoivat vihaa lietsovaan sisältöön.
Quinceyn mukaan Coca-Cola aikoo käyttää mainostauon siihen, että yritys arvioi uudelleen omaa mainospolitiikkaansa ja selvittää sen muutostarpeita.
Yritys kertoi kuitenkin uutiskanava CNBC:lle, ettei tauko tarkoita sitä, että yritys liittyisi afroamerikkalaisten oikeuksia edistävien ryhmien ja muiden kansalaisjärjestöjen viime viikolla aloittamaan boikottivaateeseen.
Muun muassa mustien kansalaisoikeusjärjestö NAACP on mukana ryhmässä, joka kehottaa yrityksiä lopettamaan mainostamisen Facebookissa käyttäen #StopHateForProfit-hashtagia. Vapaasti suomennettuna edellä mainittu hashtag peräänkuuluttaa loppua sille, että vihalla tehdään tuottoa.
Tavoitteena on, että alustoille saataisiin parempaa säätelyä niiden ryhmien osalta, jotka lietsovat vihaa, rasismia tai väkivaltaa.
Myös Unilever ja Verizon jättivät aluksen
Kuluttajatuotejätti Unilever kertoi tuoreeltaan vetävänsä Yhdysvalloissa mainontansa pois Facebookista, Twitteristä ja Instagramista ainakin vuoden loppuun asti.
Brittiläis-hollantilainen yhtiö ilmoitti perjantaina, että sosiaalisen median palveluissa levitetään presidentinvaalien edellä liian paljon vihapuhetta ja vastakkainasettelua kärjistäviä viestejä.
Unileverin mukaan mainostaminen näissä palveluissa ei tuota lisäarvoa ihmisille tai yhteiskunnalle. Facebook menetti aiemmin myös teleoperaattori Verizonin mainonnan. Lisäksi monet muut pienemmät mainostajat ovat ilmoittaneet luopuvansa Facebook-mainonnasta, koska yhtiö on ollut vastahakoinen puuttumaan vihapuheen levittämiseen.
Kritiikki Facebookia vastaan on yltynyt viime aikoina, koska yhtiö ei poistanut presidentti Donald Trumpin väkivaltaan yllyttävää postausta palvelusta, kertoo muun muassa Financial Times .
Facebookin pörssikurssi lähti Unileverin päätöksen julkistamisen jälkeen yli seitsemän prosentin laskuun.
Facebook aloittaa korvamerkinnät
Facebook vastasi perjantaina yhtiötä vastaan kehittyneisiin entisestään laajeneviin mielenilmauksiin. Yhtiö kertoi aikovansa kieltää mainoksissa "laajemman kategorian vastenmielistä sisältöä".
Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoi perjantaina, että yritys aikoo myös lisätä korvamerkinnät päivityksiin, joilla on uutisarvoa, mutta jotka rikkovat julkaisualustan sääntöjä. Twitter on laittanut vastaavanlaisia merkintöjä Trumpin tviittien yhteyteen.
Zuckerberg kertoi, että uutisarvoisia poikkeuksia on alustan sääntöjä rikkovien päivitysten joukossa vain kourallinen vuodessa.
Zuckerbergin mukaan uudet mainoksiin liittyvät toimintamallit estävät muun muassa sellaiset väitteet, joiden mukaan tietyn rodun, etnisyyden seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen edustajat olisivat vaara turvallisuudelle, terveydelle tai muiden selviytymiselle.
– Me laajennamme toimintamallejamme myös suojelemaan paremmin maahanmuuttajia, siirtolaisia, pakolaisia ja turvapaikanhakijoita vihamielisiltä mainoksilta, Zuckerberg sanoi.
"Löydämme 90 prosenttia vihapuheesta"
Facebook yrittää alleviivata pyrkimyksiään rasismin kitkemiseksi viime aikojen mustien ihmisoikeuksia puolustavien ja esimerkiksi poliisiväkivaltaa vastustavien mielenosoitusten yhteydessä.
Facebookin edustaja kertoi yhtiön sijoittavan joka vuosi miljardeja dollareita julkaisualustalla toimivan yhteisön turvaamiseksi. Yhtiö pyrkii edustajan mukaan myös jatkuvasti tekemään työtä ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa, jotta toimintamalleja saadaan arvioitua uudelleen ja tarvittaessa päivitettyä.
– Sijoitukset, joita olemme tehneet (keinoälyyn) tarkoittavat, että me löydämme 90 prosenttia vihapuheesta, edustaja kertoo.
Hänen mukaansa yhtiö myös ryhtyy toimiin vihapuhetta löytäessään.
Zuckerberg ei maininnut omassa puheenvuorossaan mainostajien masinoimaa boikottia. Sen sijaan tuoreet muutokset perustuvat hänen mukaansa kansalaisoikeusyhteisön palautteeseen ja heijastavat kuukausien työtä, jota yhtiö on hänen mukaansa tehnyt kansalaisoikeustarkastajiensa kanssa.
Sosiaalisessa mediassa leviävää disinformaatiota tarkkailevan Atlantic Council's Digital Forensics Research Labin johtajan Graham Brookien mukaan Facebookin tuoreet ratkaisut ovat tervetulleita. Mainoksissa oleva vihapuhe kattaa kuitenkin vain pienen osan alustalla olevasta vahingollisesta sisällöstä.
Bostonin yliopiston poliittisen viestinnän professorin Michelle Amazeenin mukaan Facebookin uudistusten yksityiskohdat ovat edelleen epäselviä. Hän muun muassa pohti sitä, aikooko Facebook sallia yhtiön korvamerkitsemän sisällön itsenäisen varmistamisen.