Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläinen kaivosjätti Norilsk Nickel myöntää jätevesien laskemisen luontoon

Venäläinen kaivosjätti Norilsk Nickel sanoo joidenkin työntekijöidensä olevan vastuussa jätevesien laskemisesta luontoon Norilskin kaupungin lähellä Siperiassa. Yhtiö kertoi asiasta sunnuntaina.

Yhtiön mukaan jätevesiä laskettiin luontoon Talnahin malmin rikastuslaitoksessa. Uutistoimisto Interfaxille lähde kertoi, että luontoon oli laskettu noin 6 000 kuutiota rikastuslaitoksessa käytettyjä nesteitä useiden tuntien ajan. Lähteen mukaan on vaikea arvioida, miten pitkälle jätevesi on päässyt leviämään.

Norilsk Nickelin mukaan kyse oli "törkeästä toimintamääräysten rikkomisesta". Työntekijät olivat laskeneet jätevettä täydestä patoaltaasta luontoon, yhtiö sanoi lausunnossaan.

Vakavia rikoksia tutkiva komitea on sanonut aloittavansa tutkinnan tapauksen takia.

Novaja Gazeta -lehti on julkistanut videoita alueelta, ja lehden mukaan ne osoittavat, kuinka suuret putket kuljettavat jätevettä patoaltaasta ja kuinka vaahtoava neste päätyy luontoon.

Dieselöljyä jokeen ja maaperään

Siperiassa tapahtui valtava öljyvuoto kuukaudenpäivät sitten. Lämpövoimalan öljysäiliöstä Norilskin länsipuolella valui 15 000 tonnia dieselöljyä Ambarnaja-jokeen ja 6 000 tonnia maaperään.

Vuoto tapahtui laitoksella, jonka omistaa Norilsk Nickelin tytäryhtiö. Sen mukaan vuoto tapahtui, kun polttoainetankki oli romahtanut tai uponnut ilmastonmuutoksen aiheuttaman ikiroudan sulamisen takia.

Viranomaiset kertoivat aiemmin tässä kuussa, että dieselöljy oli saatu puhdistettua joen pinnalta, mutta että alueen täydellinen puhdistus voi viedä vuosia.