Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AFP: Saksan hallitus torjuu perustuslakituomioistuimen kannan, pitää EKP:n osto-ohjelmaa perusteltuna

Saksan hallitus antaa tukensa Euroopan keskuspankin arvopaperiostoille, joiden lainmukaisuudesta maan perustuslakituomioistuin on edellyttänyt selvitystä. Uutistoimisto AFP:n mukaan valtiovarainministeri Olaf Scholz on linjannut hallituksen kantaa kirjeessä Saksan liittopäivien puhemiehelle Wolfgang Schäublelle.

Scholzin mukaan Euroopan keskuspankki on toimittamallaan aineistolla osoittanut, että osto-ohjelma on oikeassa suhteessa tavoitteisiinsa.

Karlsruhen perustuslakituomioistuin linjasi toukokuun alussa, ettei Saksan keskuspankki saa osallistua ostoihin, ellei EKP voi osoittaa, että toimet ovat lainmukaisia ja oikein mitoitettuja. Tuomioistuin antoi Saksan hallitukselle ja parlamentille kolme kuukautta aikaa toimittaa perustelut sille, että Saksan keskuspankki voi jatkossakin olla mukana arvopaperiostoissa.

EKP on torjunut perustuslakituomioistuimen kannan todeten, että se on unionin toimielimenä EU-tuomioistuimen alainen.

EKP:n arvopaperiostot aloitettiin euroalueen talouden vauhdittamiseksi vuonna 2015 ja ohjelma on kasvanut 2,6 biljoonaan (2 600 miljardiin) euroon.