Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STUK: Etelärannikolla havaituilla radioaktiivisilla aineilla ei vaikutusta, säteilytilanne jatkuvasti normaali

Helsingissä ja Kotkassa kesäkuun puolivälissä havaituilla radioaktiivisilla aineilla ei ole ollut vaikutusta säteilytilanteeseen, ilmoitti Säteilyturvakeskus (STUK) maanantaina. Säteilytilanne on ollut STUKin mukaan jatkuvasti normaali.

Ilmassa havaittujen aineiden koostumus viittaa STUKin mukaan siihen, että ne ovat peräisin ydinreaktorin polttoaineesta. Koska pitoisuudet olivat hyvin pieniä, aineet voivat keskuksen mukaan olla peräisin normaalista ydinreaktorien käytöstä tai niiden huollosta.

STUK ilmoittaa olleensa asiasta yhteydessä kotimaisiin ydinvoimalaitoksiin. Ne eivät ole havainneet päästöissään STUKin löytämiä aineita. Onkin STUKin mukaan epätodennäköistä, että kyseiset radioaktiiviset aineet olisivat peräisin kotimaisesta lähteestä.

Säteilyturvakeskus havaitsi Helsingissä 16.–17. kesäkuuta ilmanäytteessä pieniä määriä koboltin, ruteniumin ja cesiumin radioaktiivisia isotooppeja. Kotkassa 15.–22. kesäkuuta kerätyssä näytteessä oli samoja radioaktiivisia aineita. Lisäksi Kotkan näytteessä havaittiin zirkoniumin ja niobiumin radioaktiivisia isotooppeja.