Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa

Anopheles daciae -niminen laji on sukua malariaa levittäville hyttyslajeille. / LORNA CULVERWELL HELSINGIN YLIOPISTO HANDOUT / LORNA CULVERWELL HELSINGIN YLIOPISTO / LEHTIKUVA

STT

Suomesta on löytynyt maassamme aiemmin tuntematon hyttyslaji, joka mahdollisesti levittää malariaa. Anopheles daciae -niminen laji on sukua malariaa levittäville hyttyslajeille, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

– On toistaiseksi epävarmaa, levittääkö laji malariaa, koska yhtään sen tartuttamaa tapausta ei ole vielä missään maassa varmennettu. Laji on kuitenkin geneettisesti niin lähellä malariaa levittäviä hyttyslajeja, että se erittäin todennäköisesti itsekin levittää malariaa, kertoo Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Lorna Culverwell.

Uuden hyttyslajin edustajia löydettiin Suomesta vuosien 2013–2018 aikana, kun tutkijat kartoittivat Suomen hyttyslajistoa. Kartoituksessa löytyi myös Suomessa jo aiemmin havaittua Anopheles messeae -nimistä lajia, joka on Euroopan keskeisin malariaa välittävä hyttyslaji.

Laji toimi oletettavasti Suomessakin malarian välittäjänä, kunnes malaria katosi maasta 1950-luvulla.

Anopheles messeae- ja Anopheles daciae -lajit ovat Culverwellin mukaan niin lähellä toisiaan, ettei niitä pysty ulkoisesti erottamaan toisistaan.

Toimiva terveysjärjestelmä Suomen turvana

Malariaa levittävien hyttyslajien levinneisyydestä Euroopassa on Culverwellin mukaan tärkeää saada tietoa esimerkiksi ilmastonmuutoksen takia.

– Suomessa ei tällä hetkellä esiinny endeemistä malariaa, joten syytä paniikkiin ei ole. Koronapandemia on kuitenkin osoittanut, että meidän on oltava valmiita mihin tahansa hätätilanteeseen, Culverwell sanoo.

– Mahdolliseen epidemiaankin voitaisiin Suomen olosuhteissa vastata toimivan terveydenhuoltojärjestelmän avulla tehokkaasti, Culverwell muistuttaa.

Malariaa välittäviä hyttyslajeja havaittiin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa ja Ahvenanmaalla.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut