EU:n ja Britannian välillä edelleen merkittäviä erimielisyyksiä tulevasta suhteesta

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa. AFP / LEHTIKUVA

STT

EU:n ja Britannian välillä on edelleen merkittäviä erimielisyyksiä tulevasta suhteesta, eikä tämän viikon keskusteluissa saavutettu juurikaan edistysaskelia.

EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan EU on kuunnellut tarkkaan Britannian reunaehtoja tulevalle suhteelle, mutta hän haluaa, että Britannia vastavuoroisesti ymmärtäisi paremmin EU:n kantoja.

Britannian neuvottelija David Frost toteaa lausunnossaan , että Britannia on valmis tekemään töitä ahkerasti sen eteen, että yhteisymmärrys sovun periaatteista saavutettaisiin pian.

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa, ja viime kuukausina on neuvoteltu siitä, miten kaupankäynti ja muut suhteet järjestetään sitten, kun vuoden loppuun kestävä siirtymäkausi päättyy. Britannialla olisi ollut mahdollisuus hakea lisäaikaa siirtymäkaudelle, mutta maa ei halunnut käyttää sitä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel varoitti eilen, että EU:n on valmistauduttava siihen, ettei sopimusta tulevasta suhteesta Britannian kanssa synny.

Neuvottelut ovat edenneet varsin tahmeasti. EU ja Britannia ovat erimielisiä muun muassa siitä, tuleeko Britannian sitoutua jatkossa EU-sääntelyyn tasapuolisten kilpailuolosuhteiden takaamiseksi. Hankala kysymys on myös esimerkiksi kalastus.

Keskusteluja käydään nyt kasvokkain

Koronaviruspandemian vuoksi viime kuukausina on neuvoteltu lähinnä videoyhteyden välityksellä, mutta tällä viikolla EU:n ja Britannian neuvottelijat kohtasivat ensimmäistä kertaa kasvokkain sitten maaliskuun.

– Tämä toi lisää syvyyttä ja joustavuutta keskusteluihimme, Britannian Frost kertoo.

Brysselissä käydyissä tämän viikon keskusteluissa on käsitelty vain rajattua määrää aiheita, ja rajatulla mallilla jatketaan vielä ensi viikolla Lontoossa. Seuraava varsinainen neuvottelukierros alkaa heinäkuun 20. päivä.

Kesäkuussa järjestetyssä huipputapaamisessa EU ja Britannia sopivat vauhdittavansa hitaasti edenneitä keskusteluja, sillä aikaa sovun saavuttamiselle on varsin vähän.

Jos sopimusta uudesta suhteesta ei saavuteta vuoden loppuun mennessä, on kaupankäyntiin luvassa merkittäviä hidasteita, sillä EU siirtyisi käymään Britannian kanssa kauppaa Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä.

Erimielisyyksistä ja hitaasta etenemisestä huolimatta EU:n pääneuvottelija Barnier on edelleen toiveikas yhteisymmärryksen saavuttamisesta.

– Uskomme edelleen, että sopu on mahdollinen ja kaikkien etu, Barnier sanoo lausunnossaan .

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kun lapsi sairastuu, Lasten Pihlajalinna hoitaa

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut