Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä

Karhukannan kasvu on jatkanut odotustenvastaisesti kasvuaan. Kaatokiintiötä kasvatetaan tälle kaudelle 71 yksiköllä. ANNI REENPÄÄ / LEHTIKUVA

STT

Karhunkaatokiintiö tulevalle kaudelle on 384 yksilöä, mikä on 71 enemmän kuin viime kautena, kertoo maa- ja metsätalousministeriö tiedotteessaan.

Luonnonvarakeskus Luke arvioi, että karhuja oli Suomessa 2 300–2 500 yksilöä ennen viime metsästyskautta.

Alle yksivuotiaat pennut ja pennulliset naaraat ovat metsästykseltä rauhoitettuja.

Viimevuotisen 313 saaliskarhun kiintiön tarkoituksena oli vakauttaa karhukannan taso, mutta eläinten määrä jatkoi odotustenvastaisesti kasvuaan, tiedotteessa kerrotaan.

– Tämä (kannankasvu) on yllättänyt myös Luken tutkijat, maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Jussi Laanikari kertoo STT:lle.

Myös karhuyksilöiden havaintojen aktiivisuus ja kattavuus on hänen mukaansa lisääntynyt.

Karhukanta kestää kaatamisen

Vaikka karhu kuuluukin EU:n suojeludirektiivissä tiukasti suojeltujen lajien piiriin, Suomen karhukantaa voidaan hoitaa kannanhoidollisella metsästyksellä sen suuruuden takia, tiedotteessa todetaan.

– Kannanhoidollisella metsästyksellä ylläpidetään karhukannan ihmisarkuutta, ehkäistään vahinkoja ja säädellään kannan kokoa. Tälle metsästyskaudelle asetettavan kiintiön tavoitteena on taittaa kannan kasvu, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tiedotteessa.

Karhunkaatolupia on myönnetty viimeisen kolmen vuoden aikana aiempaa enemmän. Jussi Laanikarin mukaan Suomen karhukanta kestää verotusta.

– Osaltaan siinä on varmaan taustalla se, että pennulliset naaraskarhut on rauhoitettu. Metsästys ei tällöin kohdistu siihen lisääntyvään kannanosaan, Laanikari sanoo.

Karhunmetsästyskausi alkaa 20. elokuuta ja päättyy 31. lokakuuta.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut