Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Keskustassa ärhäköidyttiin Ohisalon haastattelusta – Kurvinen: Hallitus ei ole päättänyt, tuleeko jalkapantoja vai ei

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) hermostutti hallituskumppani keskustaa kommentoimalla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille henkilöille kaavailluista jalkapannoista tehtyä selvitystä Ylellä. Ylen aamussa tiistaina vieraillut Ohisalo sanoi, että teknisestä valvonnasta tehdyn oikeudellisen selvityksen ja viranomaisarvioiden jälkeen on tultu loppupäätelmään, että jalkapannat eivät palvelisi hallitusohjelmakirjausta tarkoituksenmukaisesti.

– Asiaa on meidän ministeriössä selvitetty, ja selvitys on päätynyt siihen tulokseen, että tällainen ei ole kustannustehokasta. Se ei ole järkevää tässä tilanteessa, hän sanoi.

Myöhemmin Ohisalo tarkensi Twitterissä , että hallitus linjaa asiasta selvityksen pohjalta. Keskustassa kuitenkin ärhäköidyttiin, koska ministeri puhui asiasta, josta ei ole vielä keskusteltu hallituksessa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen korosti STT:lle, että hallitus ei ole vielä asiasta keskustellut eikä neuvotellut.

– Hallitus ei tässä vaiheessa ole päättänyt, tuleeko jalkapantoja vai ei tule, Kurvinen sanoi puhelimitse kesälomaltaan.

Kurvisen mielestä olennaista on, että Ohisalo veisi ripeästi eteenpäin ennen kaikkea laittoman maahantulon torjuntaohjelmaa, josta tekninen valvonta on osa.

Muistio: Kustannukset suurin haaste

Sisäministeriön virkamiesten laatiman muistion mukaan teknisen valvonnan mahdolliset hyödyt eivät ole tasapainossa siitä aiheutuvien kustannusten kanssa.

Teknisen valvonnan järjestelmän rakentaminen ja ylläpito kasvattaisivat huomattavasti turvaamistoimista aiheutuvia kokonaiskustannuksia, muistiossa sanotaan.

Järjestelmän rakentaminen ja ylläpito maksaisivat alustavan arvion mukaan noin 6,5 miljoonaa euroa vuodessa. Arviossa ei ole mukana henkilöstökuluja.

Sisäministeriön muistio on päivätty helmikuulle.

Tekniseen valvontaan ehkä muitakin vaihtoehtoja

Jalkapantavalvonnasta on ollut hallituksen sisällä ristiriitaa pitkin matkaa. Asia on ollut vihreille vaikea, kun taas keskusta on sitä kannattanut.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että "Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta".

Hallituksessa on ollut erilaisia näkemyksiä siitä, mitä tekninen valvonta tarkoittaa. Ohisalo on aiemmin sanonut, ettei se välttämättä tarkoita jalkapantaa, vaan esimerkiksi matkapuhelimeen liittyvää paikkatietojakoa.

Kurvisenkin mielestä tekniseen valvontaan on varmasti monia tapoja, joista jalkapanta on yksi.

– En tässä vaiheessa peukuta tai vastusta mitään vaihtoehtoja. En tyrmää matkapuhelinvaihtoehtoakaan. Sisäministeriö valmistelee asiaa, ja katsotaan sitten, mitä vaihtoehtoja sieltä tulee.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) huomautti Twitterissä, että hallitusohjelmassa ei ole määritelty, miten tekninen valvonta toteutetaan. Hänen mukaansa sisäministeriö on selvittänyt asiaa virkatyönä ja kysymys tuodaan myöhemmin hallituksen käsiteltäväksi, kuten Ohisalo on kertonut.

Pääministeri sanoi myös, että hallitusohjelmaa koskevista muutoksista sovitaan aina yhdessä kaikkien hallituspuolueiden kanssa.

– Asian valmistelun yhteydessä voi hyvin selvitä, ettei jokin yksittäinen toteutusmuoto ole tarkoituksenmukainen. Tällöin tilanne käydään yhdessä läpi.

Ohisalo ei ole vastannut STT:n kommenttipyyntöön.