Japanin rankkasateissa pelätään kuolleen lähes 60 ihmistä – uusia tuhoja voidaan odottaa sateiden liikkuessa pohjoiseen

Rankkasateet ovat aiheuttaneet laajoja tulvia ja maanvyöryjä Japanin lounaisosassa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Japanin rankkasateissa on kuollut ainakin 54 ihmistä, viranomaiset kertovat. Kuolonuhrien lukumäärä uskotaan vielä nousevan, sillä lisäksi neljän ihmisen pelätään kuolleen ja toistakymmentä ihmistä on kateissa.

Sateet ovat siirtyneet yön aikana maan keskiosaan ja liikkuvat yhä hiljalleen kohti pohjoista.

Japanin ilmatieteen laitos varoitti vielä keskiviikkoaamuna runsaista sateista ja mahdollisista tuhoista maan keskiosissa. Varoitukset ovat aiempaa lievempiä, ja vaarallisimmat rankkasateet ovat laantuneet.

Lauantaina alkaneet rankkasateet maan lounaisosassa ovat saaneet joet tulvimaan, ja maanvyöryt ovat tuhonneet teitä sekä peittäneet alleen rakennuksia. Vapaaehtoinen evakuointimääräys on annettu jo 1,4 miljoonalle ihmiselle.

Pahimmillaan maan lounaisosaan oli annettu korkein mahdollinen hätävaroitus. Sateet ovat runnelleet etenkin Kyushun saarta.

Ainakin 80 000 ihmistä auttaa pelastustöissä saarroksiin jääneitä sekä etsii kadonneita. Tulvat ja maanvyöryt ovat tuhonneet siltoja ja teitä, mikä vaikeuttaa pelastustöitä entisestään.

Runsaiden sateiden odotetaan jatkuvan koko maassa ainakin perjantaihin asti.

Japanissa on meneillään vuotuinen sadekausi, joka aiheuttaa usein tappavia tulvia ja maanvyöryjä. Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutos on kasvattanut vaarallisten rankkasateiden uhkaa.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut