Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Uudet todisteet: George Floyd sanoi ennen kuolemaansa yli 20 kertaa, ettei saa henkeä

Pidätystilanteessa Yhdysvaltain Minneapolisissa kuollut George Floyd sanoi ennen kuolemaansa yli kaksikymmentä kertaa, ettei saa henkeä, osoittavat uudet todisteet.

Tummaihoinen Floyd kuoli toukokuussa, kun valkoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta lähes yhdeksän minuutin ajan. Tilanteesta levisi tuolloin netissä sivullisen kuvaama video.

Minnesotan osavaltion tuomioistuimeen toimitettiin tiistaina pidätyksessä mukana olleen poliisin Thomas Lanen vartalokameran tallenteen transkriptio, joka paljastaa tilanteesta uusia yksityiskohtia.

Kun Floyd pidätettiin väärennetyn setelin käytöstä, mies aneli ettei häntä laitettaisi poliisiautoon, sillä hänellä on ahtaanpaikan kammo. Kun Floydia yritettiin pakottaa autoon, hän huusi, ettei pysty hengittämään ja että kuolisi sinne.

"Lopeta huutaminen"

Pidätystilanteen aikana Floyd toisti yli kaksikymmentä kertaa, ettei saa henkeä. Hän myös huusi monta kertaa äitiään ja lapsiaan.

Poliisit puolestaan pyysivät Floydia rauhoittumaan ja sanoivat tämän olevan kunnossa ja puhuvan hyvin.

– Lopeta sitten puhuminen, lopeta huutaminen, puhuminen vie hiton paljon happea, huusi Floydia kuristusotteessa pitänyt Derek Chauvin, kun Floyd jossain vaiheessa sanoi poliisien tappavan hänet.

– He tappavat minut. He tappavat minut. En saa henkeä, sanoi Floyd transkription mukaan viimeisinä sanoinaan.

Floydin kuolema laukaisi Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa laajat mielenosoitukset rakenteellista rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan.

Pidätystilanteessa mukana olleet poliisit on erotettu virastaan ja asetettu syytteeseen Floydin surmasta.

Floydia kuristusotteessa pitänyt Chauvin on saanut syytteet toisen ja kolmannen asteen murhasta. Syytteet vastaavat Suomen lainsäädännössä suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta. Kolme muuta tilanteessa mukana ollutta poliisia on asetettu syytteeseen avunannosta.

Poliisien oikeudenkäynnin on määrä alkaa maaliskuussa.