Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista ryhdytään selvittämään maanantaina – vielä ei ole tiedossa, kuinka kauan heidän on pysyttävä pois kodeistaan

Jyväskylän seniorikorttelista evakuoitujen asukkaiden asumisen jatko oli sunnuntaina edelleen hämärän peitossa. Asukkaat joutuivat evakkoon korttelissa perjantaina syttyneen tulipalon vuoksi.

Evakuoidut, noin 170 asukasta, pääsivät perjantaiyönä tilapäismajoituksiin. Osa siirtyi sukulaisten luo, osa hotelleihin ja osa kaupungin omiin sekä yksityisiin palveluyksiköihin. Kukaan ei vielä tiedä sitä, kuinka kauan heidän on pysyttävä poissa kodeistaan.

Yhdessä taloista sijainneessa Mehiläisen hoivayksikössä oli 24 asukasta, joukossaan myös vuodepotilaita.

– Mehiläisen palveluyksikkö pystyi sijoittamaan asukkaansa jo yön aikana Mehiläisen omiin, lähellä sijaitseviin yksiköihin. Muista (hoivapalveluita tarvitsevista) asukkaista osa sijoitettiin kaupungin omiin palveluyksiköihin ja yhteen yksityiseen yksikköön, Jyväskylän sosiaalipalveluiden palvelujohtaja Ulla Kuittu kertoo.

Hänkään ei vielä sunnuntaina osannut sanoa, milloin asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa.

– Totta kai nämä järjestelyt jatkuvat siihen saakka, kunnes löytyy ratkaisu, että asuminen tulee järjestymään jatkossa.

Kuitun mukaan kaupunki selvittää kotinsa menettäneiden tulevia asumisjärjestelyitä seniorikorttelin eri toimijoiden kanssa maanantaina.

Sosiaalipäivystystä on vahvistettu

Jyväskylän kaupungin sosiaalipäivystys oli palopaikalla perjantai-iltana ja -yönä, ja päivystyksen henkilökuntaa on vahvistettu kriisin aikana.

– Henkilöstö on joustanut hienosti, ja joustaa tästä eteenpäinkin. Siellä on ylimääräisiä työntekijöitä, jotka pystyvät vastaamaan puhelimeen ja muuhun avuntarpeeseen. Viikon aikana katsomme, kuinka koordinoimme ikääntyneiden sosiaalityön ja aikuissosiaalityön kanssa palveluntarpeita, että ei tule mitään katkoja.

Kuitun mukaan evakuoitujen palveluntarvetta arvioidaan koko ajan.

– Jos on vaikka niin, että on ollut tilapäisesti sukulaisten luona, mutta ei voi jatkaa siellä, sosiaalipäivystys vastaa kyllä puhelimeen ja auttaa.

Kuitun mukaan kaupunki on tiedottanut ja tiedottaa palveluistaan niin verkkosivuillaan kuin mediatiedotteina.

Materiaalista ja henkistä apua

Ulla Kuittu myöntää, että lähes kahdensadan ikäihmisen yöllinen evakuointi oli iso ponnistus, mutta se tehtiin hyvässä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

– Ikääntyneiden palvelut toimivat tosi ripeästi silloin yöllä, kun sinne soiteltiin. Sieltä pystyttiin järjestämään heti lisäpaikkoja palvelukeskuksiin. Hyvin joustavasti on toimittu.

Kuittu kiittelee myös heti apuun tulleita Suomen Punaista Ristiä (SPR), Kriisikeskus Mobilea, Vapaaehtoista pelastuspalvelua ja Suomen Latua.

– Jos ajattelee viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyötä, se toimi kyllä erittäin hyvin. Materiaalisen avun puolella SPR ja seurakunta ovat mukana, ja henkistä kriisiapua tarjoaa (Kriisikeskus) Mobile, joka on auki jokaisena päivänä ympäri vuorokauden.

Ei vielä tietoa tulevasta kodista

94-vuotiaan isänsä kanssa perjantai-iltana hotelliin muuttanut Merja Paukama kertoo, että evakuoiduille asukkaille järjestetään keskiviikkona tilaisuus, jossa on paikalla paloviranomainen, isännöinnin edustajia, kriisityöntekijöitä ja kaupungin edustajia.

– Huomenna meillä on kyllä asukastoimikunnan kokous, missä tapaamme Jason toimitusjohtajan, että sieltäkin varmaan saamme lisää tietoa, kertoo itse asukastoimikunnan puheenjohtajana toimiva Paukama.

Asukkaille on myös kerrottu, että kaupungin vanhuspalvelut ja sosiaalitoimi kokoustavat maanantaina, minkä jälkeen hätämajoituksen jatkumisesta olisi saatavilla tietoa. Samassa viestissä kerrottiin, että talon mihinkään osaan ei vielä saa mennä, mutta että poliisi ja pelastusviranomainen kokoontuvat maanantaina puolenpäivän aikaan. Mahdollisesta taloon pääsystä tiedotetaan sen jälkeen.

– Monet ovat tehneet päätöksen, että ovat hotellissa ainakin perjantaihin saakka, mutta me emme vielä ole päättäneet. Minulla olisi käytössä entinen asuntoni, mutta se on hissittömän talon kolmannessa kerroksessa. Että jos isä sinne saadaan jollakin konstilla ylös, niin sieltä ei niin vain tulla alas, kertoo Paukama, jonka isä tarvitsee rollaattoria liikkumiseensa.

Heidän hotellivarauksensa on voimassa maanantaihin.

– Olemme asuneet isän kanssa yhdessä kolme vuotta, ja tuntuisi pahalta se ajatus, että olisimme eri paikoissa. Mutta olen hyvin luottavaisin mielin, että kyllä asiat varmasti järjestyvät.

Vaateostoksilla SPR:n kanssa

Paukama kertoo, että hotellissa, jonne monet evakuoidut ovat majoittuneet, on käynyt myös seurakunnan edustajia juttelemassa.

– Ja eilen pääsimme Punaisen Ristin ihmisten kanssa vaateostoksille. Saimme katastrofirahaston tuella molemmille yöpuvut ja oloasut, alushousuja ja sukkia, iloitsee Paukama, joka sai isänsä kanssa kodistaan mukaan vain yllä olleet vaatteet.

Maanantaina hän aikoo ottaa yhteyttä optikkoliikkeeseen, sillä isän silmälasit jäivät myös kotiin, kuten molempien lompakot ja pankkikortit.

– Minulla on viisi euroa, ja isällä kuulemma taskussaan neljä euroa. Tuossa kyllä mietimme, kun meitä on täällä (hotellissa) paljon (evakuoituja asukkaita), että nyt laitetaan oikein iso porukkalotto, Paukama nauraa.