Kuluttaja-asiamiehelle uusia valvontakeinoja – voi määrä lainvastaisen sisällön poistettavaksi somesta

Muun muassa sosiaalisessa mediassa tehtyihin kuluttajansuojarikkomuksiin voidaan jatkossa puuttua uusin keinoin. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

STT

Kuluttaja-asiamies voi jatkossa määrätä poistettavaksi verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta kuluttajansuojasäännöksiä rikkovan lainvastaisen sisällön.

Myös pääsyä tietylle verkkosivulle voidaan estää tai rajoittaa.

Kuluttaja-asiamies voi lisäksi jatkossa määrätä, että kuluttajille annetaan varoitustekstejä verkkosivuilla. Kuluttaja-asiamiehen tiedotteen mukaan verkkoon liittyvien uusien valvontakeinojen tavoitteena on puuttua huijausyrityksiin.

Viraston johtaja Outi Haunio-Rudanko sanoo, että uudet valvontakeinot ovat tervetulleita, sillä kuluttaja-asiamiehen keinovalikoimaa on pidetty jo pitkään puutteellisena.

– Kuluttaja-asiamiehen toiminnan lähtökohta on edelleen neuvottelu elinkeinonharjoittajien kanssa. Vaikka valvontakeinot laajenevat, asiat hoidetaan jatkossakin ensisijaisesti neuvotteluteitse, hän sanoo tiedotteessa.

Kuluttaja-asiamies voi jatkossa pyytää poliisilta virka-apua

Aiemmin kuluttaja-asiamiehen keinovalikoimassa ei ole ollut suoraa taloudellista seuraamusta lain rikkomisesta. Uusi asetus antaa kuluttaja-asiamiehelle oikeuden esittää seuraamusmaksun määräämistä yritykselle, joka rikkoo tai laiminlyö tiettyjä kuluttajansuojasäännöksiä.

Lisäksi vastaisuudessa kuluttaja-asiamiehellä on oikeus saada aiempaa enemmän tietoa muun muassa yritysten rahavirroista. Kuluttaja-asiamies voi tehdä myös tarkastuksia yrityksiin ja koeostoja. Kuluttaja-asiamies voi tulevaisuudessa lisäksi pyytää virka-apua poliisilta.

Uudet keinot ovat käytettävissä tästä päivästä lähtien.

Uuden valvontakeinot tulevat voimaan EU-asetuksen myötä. Kuluttaja-asiamiehen tehtävänä on turvata kuluttajien asemaa ja valvoa kuluttajansuojalain noudattamista.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut