Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset varailevat pakettimatkoja melko huolettomina – Kuka maksaa, jos koronavirus yllättää?

Suomalaiset varailevat nyt pakettimatkoja etelän kohteisiin melko huolettomasti. Torstaina lähti ensimmäinen lomalento kohti Kreikkaa, ja lähtöjen määrä kasvaa loppukesää kohden. Lomalennot täyttyvät kovaa vauhtia, ja koneet myydään täyteen.

Matkatoimistoista kerrotaan STT:lle, että koronavirus on aiheuttanut joitakin kyselyitä matkoja tilatessa.

– Matkustusintoa ihmisillä on, mutta juuri tällaiset asiat askarruttavat, TUI :n viestintäpäällikkö Laura Aaltonen kertoo.

TUI aloitti lomalentonsa torstaina Kreetalle. Aaltonen oli itse lennolla mukana. Yleisesti ottaen matkoja on myyty Aaltosen mukaan hyvin.

Tjäreborgin ensimmäinen tilauslento lähtee Rodokselle heinäkuun lopulla.

– Ne, jotka matkalle ovat lähdössä ja (matkaa) varaavat, niin ei sieltä kovin paljon koronaan liittyviä kysymyksiä tule, kertoo Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen.

Aurinkomatkoilla ensimmäinen lento lähtee lauantaina Kreetalle, ja elokuussa valikoima laajenee Kroatiaan, Espanjaan ja myös muualle Kreikkaan. Osa lähdöistä on jo loppuunmyytyjä.

Päivyt Tallqvist Aurinkomatkojen ja Finnairin viestinnästä kertoo, että asiakkailta on tullut jonkin verran kyselyitä koronavirustoimenpiteisiin liittyen.

– Erityisjärjestelyt lennoilla ja turvallisuus lomakohteessa kiinnostavat ihmisiä. Kohdepäätöksemme on tehty paikallisten viranomaistietojen pohjalta, ja esimerkiksi hotellien siivoamista ja desinfiointia on tehostettu, Tallqvist sanoo.

Maksaako matkanjärjestäjä koronatestin?

Matkayhtiö TUI tiedotti torstaina, että mikäli yhtiön asiakas joutuu tänä vuonna alkavalla matkalla koronavirustesteihin, TUI vastaa koronatestistä aiheutuneista kuluista ja lennättää asiakkaansa takaisin Suomeen tilanteen niin vaatiessa. Lisäksi TUI lupaa vastata karanteenista aiheutuvista kuluista, kuten pidemmästä majoituksesta ja paluumatkan muutoksista.

– Totta kai asiakkaalla tulee olla matkavakuutus, mutta tämä on meidän tarjoama lisäturva siihen matkavakuutukseen. Tällä halutaan tuoda mielenrauhaa ja rohkaista matkustamaan, Aaltonen sanoo.

Tjäreborgilla tai Aurinkomatkoilla ei ole vastaavanlaisia järjestelyjä. Virtasen mukaan Tjäreborgilla sairastumisia katsotaan tilannekohtaisesti.

– Matkanjärjestäjällä on aina velvollisuus huolehtia asiakkaistaan. Ei me heitteille jätetä, Virtanen sanoo.

Jos Aurinkomatkojen asiakkaalla todetaan koronavirus paikan päällä, oppaat ohjeistavat asiakkaita, ja tilanteessa toimitaan maan viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti. Aurinkomatkat ei osallistu Tallqvistiin mukaan esimerkiksi koronavirustestien kuluihin.

– Eihän matkanjärjestäjä maksa lääkärikustannuksia, jos sairastuu matkalla. Aina kannattaa huolehtia, että oma matkavakuutus on kunnossa. Jos asiakas sairastuu matkalla, niin hän vastaa itse mahdollisista hoitokustannuksista, Tallqvist sanoo.

– Sairaana ei saa matkustaa. Me ei voida ottaa ihmistä koneeseen, jos hänellä on hengitystieinfektio-oireita, hän tähdentää.

Kaikista kolmesta matkatoimistosta kerrotaan, että sekä lentomatkustamisen turvallisuuteen että esimerkiksi matkakohteen hotellien hygieniaan kiinnitetään matkanjärjestäjien osalta nyt erityisen paljon huomiota.

Matkavakuutuksen kanssa on syytä olla tarkkana

Vakuutusasiantuntija Katja Lappi Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä suosittelee, että matkaa suunnitteleva selvittää, millaisia ehtoja matkavakuutukseen liittyy ja millaisia tilanteita se korvaa.

Yleisesti ottaen matkavakuutuksissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastumisesta aiheutuvat kulut korvataan ihan kuten muutkin sairastumiset. Samoin matkan peruuntuminen tai keskeytyminen oman sairastumisen tai lähiomaisen sairastumisen seurauksena korvataan normaalisti ehtojen mukaan.

Matkailijan on myös syytä tarkistaa, miten vakuutusyhtiö suhtautuu kohdemaahan.

– Jos ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista johonkin maahan, niin voi olla, että siellä ei ole matkavakuutus sitten voimassa, Lappi sanoo.

Lisäksi Lapin mukaan huomionarvoista on se, että jos matka on ostettu keväisen pandemiajulistuksen jälkeen, niin esimerkiksi kohdemaassa pahemmaksi muuttuva koronatilanne tuskin tulee olemaan hyväksyttävä syy korvauksen saamiselle, jos reissu jää sen vuoksi tekemättä.

– Vaikka olisi matkavakuutus, jossa on epidemiaturva mukana, niin matkaa ei siitä huolimatta välttämättä enää korvata, koska tämä mahdollisuus on jo ollut tiedossa, Lappi sanoo.

Matkan hinta voi hyvin todennäköisesti mennä omasta pussista myös siinä tapauksessa, että se jää altistumisesta johtuvan karanteenin vuoksi väliin. Vain sairastumistapauksissa matka korvataan.

Jos matkaan lähtee ja epäilee sairastavansa covid-19-tautia – tai mitään muutakaan tautia – on tietysti syytä mennä lääkäriin. Mikäli lääkäri määrää koronatesteihin, niiden kustannukset lasketaan Lapin mukaan normaaliksi sairastumiseksi ja kuuluvat näin ollen matkavakuutuksen piiriin.