Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Johnson toivoo Englannin palaavan normaalitilaan jouluun mennessä

Pääministeri Boris Johnson toivoo, että Englannissa voitaisiin palata koronaviruksen jälkeiseen normaalitilaan jouluun mennessä. Samaan aikaan maassa on herännyt pelkoja koronan mahdollisesta toisesta aallosta.

Johnson luonnosteli perjantaina aikataulua yhä voimassa olevien rajoitusten purkamiselle Englannissa. Tällä haavaa voimassa on esimerkiksi kehotus tehdä mahdollisuuksien mukaan etätöitä. Elokuun alusta työnantajilla on kuitenkin enemmän päätäntävaltaa sallia työntekijöiden paluu työpaikoille, jos se voidaan tehdä turvallisesti.

Toisaalta ihmiset voivat Johnsonin mukaan jatkaa elokuun alun jälkeenkin etätöissä.

Elokuun alusta myös esimerkiksi kasinot voivat aukaista ovensa, mutta kävijöiden on noudatettava turvavälejä. Lisäksi sallitaan häävastaanotot, joiden vierasmäärä ei ylitä 30:tä.

Skotlannilla, Walesilla ja Pohjois-Irlannilla on oikeus laatia omat aikataulunsa rajoitusten purulle.

Julkiselle terveydenhuollolle lisää rahoitusta

Johnsonin mukaan julkinen terveydenhuoltojärjestelmä (NHS) saa 3 miljardin punnan eli noin 3,3 miljardin euron lisärahoituksen mahdolliseen toiseen aaltoon valmistautumista varten.

– Vaikka varaudumme pahimpaan, uskon vahvasti, että voimme myös toivoa parasta, Johnson sanoi.

Hän myönsi, että rajoitusten purku sisältää riskejä, koska varsinkin talvella julkista terveydenhuoltoa kuormittavat myös kausi-influenssaan sairastuvat.

Johnson sanoi, että Englannissa paikallistason päättäjille annetaan uusia valtuuksia päättää nopeasti alueellisista rajoituksista.

Keskisessä Englannissa sijaitsevassa Leicesterin kaupungissa on ollut paikallisia rajoituksia voimassa kaksi viime viikkoa, koska siellä havaittiin piikki koronatartunnoissa.

Britanniassa on tilastoitu 45 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Perjantaina terveysministeriö määräsi kiireesti tarkastamaan, kuinka kuolinluvut on laskettu. Eräässä tutkimuksessa sanotaan, että kuolinlukuja olisi yliarvioitu. Lukuihin olisi tutkimuksen mukaan sisällytetty ihmisiä, jotka ovat kuolleet paljon sen jälkeen, kun ovat parantuneet koronaviruksesta.