Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU tuomitsee Yhdysvaltojen pakotepolitiikan – "Yhdysvallat käyttää yhä enemmän sanktioita tai niiden uhkaa eurooppalaisia yrityksiä ja etuja vastaan"

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkein edustaja Josep Borrell arvostelee Yhdysvaltojen pakotepolitiikkaa ja pakotteilla uhkailua. Hänestä on huolestuttavaa, että maa käyttää niitä yhä useammin.

– Olen erittäin huolestunut siitä, että Yhdysvallat käyttää yhä enemmän sanktioita tai niiden uhkaa eurooppalaisia yrityksiä ja etuja vastaan, Borrell sanoo lausunnossaan.

– Periaatteesta Euroopan unioni vastustaa kolmansien maiden pakotteita eurooppalaisille yrityksille, jotka harjoittavat laillista liiketoimintaa.

Hän huomautti myös, että eurooppalaisen päätöksenteon tulee tapahtua Euroopassa, ei kolmansissa maissa.

Borrell mainitsee erityisesti pakotteet eurooppalaisia yrityksiä vastaan, mutta moittii myös Iraniin, Kuubaan ja Kansainväliseen rikostuomioistuimeen kohdistuneita toimia

Hän huomauttaa, että pakotteilla on oma paikkansa, jos ulko- ja turvallisuuspoliittiset tavoitteet ovat yhteisiä.

Yhdysvallat vastustaa Nord Stream 2 -hanketta

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo varoitti aiemmin viikolla, että Saksan ja Venäjän väliselle Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeelle voidaan määrätä pakotteita. Hanke otetaan aiemmin säädetyn pakotelain piiriin.

– Odotamme, että tämän hankkeen osanottajille voidaan harkita seuraamuksia, Pompeo sanoi.

Yhdysvallat on vastustanut putken rakentamista, koska katsoo sen kasvattavan Venäjän taloudellista ja poliittista vaikutusvaltaa Euroopassa liian suureksi.

Yhdysvaltojen aiemmat pakotteet pysäyttivät putken rakennustyöt Tanskan vesillä joulukuussa. Tanska hyväksyi kuitenkin äskettäin poikkeusluvan, jonka nojalla rakentaminen voi jatkua.

Saksa on tuominnut Yhdysvaltojen pakotteet ja pitää niitä sekaantumisena sen sisäisiin asioihin.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.