Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n Guterres: Koronavirus on paljastanut maailman haurauden – "Meidät on lyönyt polvillemme mikroskooppisen pieni virus"

Koronavirustartuntoja on maailmassa tähän mennessä raportoitu jo yli 14 miljoonaa. Virukseen liittyviä kuolemia on puolestaan ollut maailmassa lähes 600 000, kertoi Johns Hopkins -yliopiston seuranta lauantaina illansuussa Suomen aikaa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi lauantaina, että koronaviruspandemia on paljastanut maailmamme haurauden.

– Meidät on lyönyt polvillemme mikroskooppisen pieni virus, hän sanoi.

Guterresin mukaan kyseessä on syvin maailmanlaajuinen lama toisen maailmansodan jälkeen.

– Satamiljoonaa ihmistä voi vajota äärimmäiseen köyhyyteen. Saatamme nähdä mittasuhteiltaan historiallisen suurta nälänhätää, hän sanoi.

Puheessaan hän viittasi myös yhdysvaltalaisen George Floydin kuoleman synnyttämään rasismin vastaiseen liikkeeseen. Guterresin mukaan se on yksi uusi merkki siitä, että ihmiset ovat saaneet tarpeekseen.

Guterres kuitenkin sanoi, että koronavirus on luonut maailman johtajille mahdollisuuden rakentaa "tasa-arvoisempi ja kestävämpi maailma".

Kreikka jatkaa pakolaisleirien eristämistä

Kreikka ilmoitti lauantaina pidentävänsä täpötäysien pakolaisleiriensä eristämistä, koska koronatartunnat maassa ovat kasvussa. Viranomaiset ovat säätäneet myös kaikkia koskevia varotoimia koronatartuntojen leviämisen estämiseksi. Esimerkiksi supermarketeissa asioivien täytyy käyttää maskeja.

Kreikan viidellä Egeanmeren saarella on yli 32 000 turvapaikanhakijaa pakolaisleireillä, joilla olisi tilaa vain 5 400:lle. Tilanne on aiheuttanut kitkaa paikallisyhteisöjen kanssa.

Yhdysvaltain tartuntamäärät paisuvat paisumistaan

Yhdysvalloissa ruumishuoneet täyttyvät lisääntyneiden koronavirustartuntojen seurauksena erityisesti Arizonan ja Texasin osavaltioissa, kertoo uutiskanava CNN . Viranomaiset ovat joutuneet etsimään lisää kylmätiloja ruumiiden säilyttämistä varten.

Yhdysvaltain terveysviraston pääjohtaja Francis Collins kommentoi maan virustilannetta CNN :lle sanomalla, että Yhdysvallat "ei todellakaan ole voittanut taistelua koronavirusta vastaan".

Päivittäisten koronavirustartuntojen määrä nousi Yhdysvalloissa perjantaina ensimmäistä kertaa yli 70 000:n, selviää baltimorelaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta . Sen mukaan maassa kirjattiin perjantaina vähän yli 77 600 uutta tartuntaa vuorokauden aikana.

Maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci on aiemmin arvioinut, että maassa tultaisiin tilastoimaan 100 000 uutta tartuntaa päivittäin.