Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Portlandiin lähetetyt liittovaltion joukot eivät peräänny, kertoo kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri

Yhdysvaltain Portlandiin lähetetyt liittovaltion joukot eivät aio perääntyä, vaan pyrkivät suojelemaan liittovaltion rakennuksia, julistaa kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Chad Wolf BBC :n mukaan.

– Jos olet väkivaltainen mellakoitsija, joka aikoo vahingoittaa liittovaltion omaisuutta tai lainvalvojia, sinun täytyy etsiä uusi ala, hän sanoi BBC:n mukaan.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto DHS lähetti viime viikolla sankoin joukoin rajavartiopoliiseja ja liittovaltion sheriffejä Oregonissa sijaitsevaan Portlandiin.

BBC:n mukaan Wolf kertoi tiistaina lehdistötilaisuudessa, että liittovaltion joukot pidättävät vain mielenosoittajia, joiden on tunnistettu olevan mukana rikollisessa toiminnassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvioi maanantaina, että Portlandissa olevat joukot ovat tehneet fantastista työtä "anarkistien" panemisessa telkien taakse.

Wolfin mukaan joukot eivät ole tehneet mitään väärää

Oregonin kuvernööri Kate Brown ja Portlandin pormestari Ted Wheeler ovat vaatineet joukkoja poistumaan kaupungista. Portlandissa liittovaltion joukkojen on muun muassa kerrottu ajavan tunnuksettomilla autoilla ja ottavan mielenosoittajia kiinni ilman selityksiä.

Oregonilaisen yleisradioyhtiö OPB :n mukaan Wolf vakuutti tiistaina, etteivät Portlandissa olevat joukot ole tehneet mitään väärää.

Kuvernööri Brown ja paikalliset senaattorit ovat verranneet viranomaisten toimia sortohallintojen salaisten poliisien toimintaan.

Oregonin osavaltion oikeusministeri Ellen Rosenblum hakee liittovaltion viranomaisille lähestymiskieltoa mielenosoittajia kohtaan. Rosenblumin mukaan joukot ovat laittomasti pidättäneet mielenosoittajia muun muassa ottamalla heitä kiinni tunnuksettomiin autoihin.

Lähestymiskiellon avulla joukot eivät voisi tehdä enempää pidätyksiä.

OPB:n mukaan lehdistötilaisuuden järjestäneet liittovaltion viranomaiset kuvailivat Portlandin mielenosoittajia 45 minuuttia kestäneen tiedotustilaisuuden aikana väkivaltaisiksi yhteensä 22 kertaa.

– Nämä yksilöt ovat järjestäytyneitä ja heillä on yksi tehtävä mielessään: polttaa maan tasalle tai aiheuttaa äärimmäistä vahinkoa liittovaltion oikeustalolle ja lainvalvontaviranomaisille, Wolf sanoi OPB:n mukaan.

Wolf kertoi tiistaina BBC:n mukaan, että liittovaltion joukot ovat pidättäneet Portlandissa yhteensä 43 ihmistä heinäkuun 4. päivän jälkeen. OPB:n mukaan tällä hetkellä ei ole selvyyttä siitä, kuinka moni on saanut syytteen rikoksista, joista heitä epäillään.

"Laitonta ja perustuslain vastaista toimintaa"

Trump uhkasi maanantaina paikallista aikaa lähettää lisää sotilasasuisia viranomaisia yhdysvaltalaiskaupunkeihin tukahduttamaan rasisminvastaisia mielenosoituksia.

New Yorkin pormestari Bill de Blasio vastasi presidentin uhkauksiin tiistaina ja kertoi, että New York menisi vaikka oikeuteen estääkseen Trumpia lähettämästä liittovaltion joukkoja kaupunkiin.

Jos Trump yrittäisi toteuttaa aikomuksensa, kyse olisi de Blasion mukaan laittomasta ja perustuslain vastaisesta toiminnasta, joka vain lisäisi ongelmia eikä parantaisi turvallisuutta.

De Blasion mukaan presidentti kuitenkin säännöllisesti uhoaa ja väittää tekevänsä asioita, mutta uhkaukset eivät ikinä toteudu.

Trumpin päätös tuoda liittovaltion lainvalvontaviranomaisia puuttumaan paikallisiin mielenosoituksiin on aiheuttanut suuttumusta ja epäilyjä toiminnan laillisuudesta.

Maanlaajuinen rasisminvastaisten mielenosoitusten aalto alkoi sen jälkeen, kun musta mies George Floyd kuoli toukokuun lopulla Minneapolisissa pidätystilanteessa.

Trump on pyrkinyt toistuvasti maalaamaan mielenosoittajista kuvaa radikaalina vasemmistona, joka pyrkii tuhoamaan koko maan.