Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apulaisoikeusasiamies: Vammaisten ihmisten yhdenvertaisuus turvattava yo-koejärjestelyissä

Apulaisoikeusasiamies suosittelee, että ylioppilastutkintolautakunta kehittäisi ohjeitaan ylioppilaskokeen järjestelyistä, jotta vammaisten ihmisten oikeudet tulevat turvatuiksi. Ohjeiden tulee turvata mahdollisuus saada tarvittuja kohtuullisia mukautuksia, toteaa apulaisoikeusasiamiehen sijainen Mikko Sarja.

Ohjeita tulisi apulaisoikeusasiamiehen sijaisen mukaan kehittää siten, että kohtuullisten mukautusten keinovalikoimaa ei rajata ennalta enempää kuin on välttämätöntä.

Sarja arvioi, että lautakunnan ohjeet koesuoritusta heikentävän syyn huomioimisesta ylioppilastutkinnossa ovat pääosin hyvät. Joiltakin osin hän pitää ohjeita ongelmallisina.

– Vaikka ylioppilastutkintolautakunnan ohjeiden mukaan myös muut kuin ohjeissa mainitut keinot voivat tulla kyseeseen, on esimerkiksi lisäajan myöntäminen rajattu kahteen tuntiin. Jos yksittäistapauksessa käy ilmi, että vammainen henkilö tarvitsee koesuoritukseen kohtuullisena mukautuksena enemmän aikaa, tulisi tämän mielestäni olla mahdollista, ratkaisussa katsotaan.

Ratkaisussa arvioidaan myös, että kohtuullisten mukautusten riittävyyden arviointi voi tulla joissain tilanteissa esille vasta koesuorituksen jälkeen.

Apulaisoikeusasiamies antoi esityksensä ratkaistessaan kantelun näkövammaisen kokelaan asemasta syksyn 2018 ja kevään 2019 sähköisissä ylioppilaskokeissa. Kantelija katsoi muun muassa, että hänelle 2019 äidinkielen tutkintoon myönnetty lisäaika ei ollut riittävä mukautus tilanteessa aineiston asettelun vuoksi.

Ratkaisun mukaan lautakunta toimi asiassa kuitenkin lain mukaisesti. Järjestelyihin on näkövammaisten osalta tulossa muutoksia.